Löfven och Åkesson.
Regeringen vill inte ha med SD på samtalen. - Foto: Naina HelÈn JÂma/Claudio Bresciani /TT

Löfven bjuder in alla partier för att prata gängvåld – utom SD

Regeringen bjuder in gruppledarna för alla partier för att snacka gängvåld – men inte SD. "Det här är komplexa frågor", säger inrikesminister Damberg.


Den senaste tiden skjutningar och våld har skakat Sverige. Regeringen bjuder nu in till samtal om hur man ska kunna stopp gängvåldet – och man kommer bjuda in gruppledarna för alla partier utom Sverigedemokraterna

Anledningen till att SD inte får haka på samtalen är att frågan är för "komplex" för partiet. 

– Vi delar inte samma värdegrund. De har en förklaringsmodell som är för grund, det här är komplexa frågor, sa inrikesminister Mikael Damberg i SVT:s Agenda på söndagen. 

"Ett dagisspel"

Inte helt oväntat går SD till hård attack mot regeringen efter bojkotten. 

– Det är en katastrof. Man borde kunna samlas för att se vilka lösningar det finns stöd för, men i stället använder sig regeringen av ett dagisspel, säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen till SVT.

Kristersson vill ha med SD

Men SD står inte ensamma i kritiken – även Moderaterna och Ulf Kristersson tycker att Sverigedemokraterna borde få vara med i samtalen. 

I ett inlägg på Facebook kritiserar Kristersson statsminister Stefan Löfven:

"Stefan Löfven talade så sent som i helgen om 'nationell samling'. Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna. Väljare som är precis lika utsatta och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige." 

Annie Lööf rusar förbi Jimmie Åkesson i en ny mätning – se den här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du SD borde bjudas in?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.