Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Löfven bjuder in alla partier för att prata gängvåld –  utom SD

- 02/09/2019, 08:30 -

Regeringen bjuder in gruppledarna för alla partier för att snacka gängvåld – men inte SD. "Det här är komplexa frågor", säger inrikesminister Damberg.

Den senaste tiden skjutningar och våld har skakat Sverige. Regeringen bjuder nu in till samtal om hur man ska kunna stopp gängvåldet – och man kommer bjuda in gruppledarna för alla partier utom Sverigedemokraterna

Anledningen till att SD inte får haka på samtalen är att frågan är för "komplex" för partiet. 

– Vi delar inte samma värdegrund. De har en förklaringsmodell som är för grund, det här är komplexa frågor, sa inrikesminister Mikael Damberg i SVT:s Agenda på söndagen. 

"Ett dagisspel"

Inte helt oväntat går SD till hård attack mot regeringen efter bojkotten. 

– Det är en katastrof. Man borde kunna samlas för att se vilka lösningar det finns stöd för, men i stället använder sig regeringen av ett dagisspel, säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen till SVT.

Kristersson vill ha med SD

Men SD står inte ensamma i kritiken – även Moderaterna och Ulf Kristersson tycker att Sverigedemokraterna borde få vara med i samtalen. 

I ett inlägg på Facebook kritiserar Kristersson statsminister Stefan Löfven:

"Stefan Löfven talade så sent som i helgen om 'nationell samling'. Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna. Väljare som är precis lika utsatta och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige." 

Annie Lööf rusar förbi Jimmie Åkesson i en ny mätning – se den här!

Tycker du SD borde bjudas in?