Philip-Botstroms-kanga-till-Stefan-Lofven
Philip Botströms känga till Stefan Löfven - Foto: Villhelm Stokstad/TT, Henrik Montgomery/TT

Kravet på Stefan Löfven: "Gör kriminellas liv till ett helvete"

Gängkriminalitet har de senaste åren varit en het fråga inom politiken. Bland annat har statsminister Stefan Löfven fördömt brottsligheten. Nu vänder sig dock SSU:s ungdomsförbund emot honom – och kritiserar Löfvens hantering av frågan.


Den senaste tidens skjutningar och sprängdåd har fått flera politiker att reagera och offentligt fördöma den våldsamma kriminaliteten. Bland annat har Sveriges statminister Stefan Löfven (S) uttalat dig, och satt ner foten mot de kriminella. 

– Skjutningar på öppna gator är inget som har den minsta plats i vårt land. Ingen kriminell ska tro att ett kvarter eller någon stad är en zon där de kan härja fritt, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Enligt flera andra medlemmar inom Socialdemokraterna är detta dock inte tillräckligt – och de begär nu att Löfven och regeringen ska tillta mer drastiska åtgärder. 

SSU-toppens känga 

En av de som varit särskilt kritisk mot regeringens hantering av gängkriminaliteten är SSU:s ordförande Philip Botström. Han menar att regeringen måste ta i med hårdhandskarna – och verkligen skicka ut en signal till de kriminella. 

– Nu är det dags att det starka samhället slår tillbaka på allvar. Vi måste göra livet för de grovt kriminella till ett helvete, säger han till Aftonbladet

Han fortsätter:

– Följ efter de grovt kriminella som är kända av polisen var än de rör sig, förhör varenda person de träffar, gör orosanmälan på varenda unge i deras närhet, granska varenda transaktion de genomför och beslagta allt som saknar laglig finansiering.

Philip Botström och Stefan Löfven på SSU:s förbundskongress 2017. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT

"Krävs mer ekonomiska resurser" 

Det regeringen själva utlovat som åtgärder mot gängkriminaliteten är bland annat 10 000 fler poliser till 2025. Detta menar Botström dock inte är tillräckligt. Han menar att ännu fler poliser och ekonomiska resurser kommer att krävas. 

Han har även en idé om var pengarna kan komma ifrån – genom att skrota avskaffandet av värnskatten och utvecklingsåret. Detta skulle frigöra miljonbelopp, som sedan kan användas till att få bukt med gängkriminaliteten, menar Botström.

Läs även: Löfven om skjutningarna: "Måste se till att unga pojkar är i skolan"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med om kritiken mot Stefan Löfven?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.