Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så mycket får riksdagspartierna i statligt stöd

- 12/09/2019, 21:21

Hur mycket får riksdagspartierna i statligt stöd? Vilka partier är helt beroende av stödet? Och vilket parti är oberoende av stödet? Det reder Nyheter24 ut!

Staten och riksdagen bidrar med ungefär 470 miljoner kronor om året till politiska partier. Det offentliga partistödet är den största inkomstkällan för de politiska partierna. Partistödet ges i flera former: Från staten, riksdagen, kommuner och landsting. 

Partierna bestämmer till stor del själva vad bidragen ska användas till. Hur mycket pengar ett parti får styrs i sin tur av valresultatet.

CENTERN INTE BEROENDE AV STATSBIDRAG 

Enligt en granskning gjord av SVT så har riksdagspartierna blivit allt mer beroende av det statliga partistödet över tid. 

Faktum är att alla riksdagspartier förutom Centerpartiet är helt beroende av skattebidrag. Mest beroende är Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Centerpartiet finansieras till 22 procent av statligt stöd. En av anledningarna till att partiet inte är så beroende av skattebidrag är att de har goda ekonomiska tillgångar sedan 2005. Partiet sålde då ett antal lokala och regionala dagstidningar för 1,8 miljarder kronor. 

KD, SD OCH V MEST BEROENDE AV STATSBIDRAG

Enligt redovisning till Kammarkollegiet som SVT tagit del av så är Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet de som får mest av sina partiintäkter från skattemedel. 

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna får 82 procent av sina intäkter från staten, Vänsterpartiet 80 procent.I vanliga fall brukar statskassan bara finansiera 60 procent av partiernas verksamhet. 

DESSA PARTIER FÅR MEST STATSBIDRAG

Socialdemokraterna och Moderaterna fick 2018 överlägset mest i statsbidrag med över 100 miljoner var. 

Avser period 2018-01-01 t o m 2018-12-31

Siffrorna är hämtade från Kammarkollegiet.