Annie Loof Ebba Busch Thor Jimmie Akesson
Annie Lööf, Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson - Foto: Jonas Ekströmer/TT, Fredrik Sandberg/TT

Så mycket får riksdagspartierna i statligt stöd

Hur mycket får riksdagspartierna i statligt stöd? Vilka partier är helt beroende av stödet? Och vilket parti är oberoende av stödet? Det reder Nyheter24 ut!


Staten och riksdagen bidrar med ungefär 470 miljoner kronor om året till politiska partier. Det offentliga partistödet är den största inkomstkällan för de politiska partierna. Partistödet ges i flera former: Från staten, riksdagen, kommuner och landsting. 

Partierna bestämmer till stor del själva vad bidragen ska användas till. Hur mycket pengar ett parti får styrs i sin tur av valresultatet.

CENTERN INTE BEROENDE AV STATSBIDRAG 

Enligt en granskning gjord av SVT så har riksdagspartierna blivit allt mer beroende av det statliga partistödet över tid. 

Faktum är att alla riksdagspartier förutom Centerpartiet är helt beroende av skattebidrag. Mest beroende är Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Centerpartiet finansieras till 22 procent av statligt stöd. En av anledningarna till att partiet inte är så beroende av skattebidrag är att de har goda ekonomiska tillgångar sedan 2005. Partiet sålde då ett antal lokala och regionala dagstidningar för 1,8 miljarder kronor. 

KD, SD OCH V MEST BEROENDE AV STATSBIDRAG

Enligt redovisning till Kammarkollegiet som SVT tagit del av så är Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet de som får mest av sina partiintäkter från skattemedel. 

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna får 82 procent av sina intäkter från staten, Vänsterpartiet 80 procent.I vanliga fall brukar statskassan bara finansiera 60 procent av partiernas verksamhet. 

DESSA PARTIER FÅR MEST STATSBIDRAG

Socialdemokraterna och Moderaterna fick 2018 överlägset mest i statsbidrag med över 100 miljoner var. 

Avser period 2018-01-01 t o m 2018-12-31

Siffrorna är hämtade från Kammarkollegiet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.