Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Politikernas festresa – åklagare ska utreda mutbrott

- 20/09/2019, 15:53 -

Under torsdagskvällen höll den kända festfixaren Micael Bindefeld en stor tillställning i Tel Aviv. På gästlistan fanns bland annat Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L). Nu ska åklagare granska om mutbrott har begåtts.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Micael Bindefelds 60-års kalas i Tel Aviv, Israel. På gästlistan fanns bland annat politikerna Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L). 

Sedan festen började har politikernas närvaro kritiserats en hel del av politiska experter. Nu ska även särskilda åklagarkammaren agera, och undersöka om något mutbrott har begåtts i samband med festen.

– Anmälan har inkommit från privatpersoner och kommer handläggas enligt gängse rutiner, uppger chefsåklagare Anders Jakobsson till Aftonbladet.

"Bör granskas"

En av de som har kritiserat att politikerna följt med på resan är Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt. Under torsdagskvällen förklarade han varför situationen är känslig.

– Man ska alltid vara försiktig när man befinner sig i situationen som de gör. Oftast är det bättre att man betalar själv. Det allmänna förtroendet är det enda en riksdagsledamot har. Det kan man inte slarva bort för en gratis fest, sa han till Aftonbladet.

Micael Bindefeld med Ebba Busch
Micael Bindefeld med Ebba Busch Thor i Israel. Bildkälla: Instagram/micaelbindefeld

Flera anmälningar 

De uppgifter som framkommit i media bedömdes imorse som för knapphändiga för att åklagren själv skulle ta initiativ till en utredning. Nu har dock flera anmälningar från privatpersoner inkommit, vilket innebär att situationen ska granskas enligt "gängse rutiner". 

– Det innebär att jag först kommer att ta del av uppgifterna i anmälningarna innan jag tar ställning till om det behöver inhämtas några ytterligare uppgifter innan jag fattar någon form av beslut, säger Jakobsson till Aftonbladet

Han fortsätter: 

– Jag har således inte ännu tagit ställning till om några förutredningsåtgärder behöver vidtas. Någon gång under nästa vecka kommer jag närmare analysera innehållet i anmälningarna och därefter ta ställning till om några ytterligare åtgärder behöver vidtas innan jag fattar någon form av beslut.