Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

M, KD och L drar sig ur samtalen om gängkriminalitet

- 21/09/2019, 14:22 -
Moderaterna-Kristdemokraterna-och-Liberalerna-drar-sig-ur-samtalet-om-gangkriminalitet

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna drar sig ur samtalet om gängkriminalitet

I början av augusti bjöd statsminister Stefan Löfven in samtliga partiledare till samtal om gängkriminaliteten förutom Jimmie Åkesson. Under lördagen meddelade både Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att de hoppar av samtalet.

I fredags inleddes samtalet om hur gängkriminaliteten i Sverige ska stoppas. Under lördagen meddelar både Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att partierna drar sig ur diskussionen. 

"Inte ens hälften av punkterna med" – Kristdemokraterna

Under fredagseftermiddagen hade samtalet ännu inte nått någon uppgörelse. Samtidigt var Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Anders Carlson särskilt missnöjd med diskussionen.

– Det som lades på bordet i dag är otillräckligt. Regeringen behöver återkomma och göra en rejäl positionsförflyttning till i morgon. Inte ens hälften av våra punkter är med, sa han då, skriver Aftonbladet.

"Ligger väldigt långt ifrån varandra" – Moderaterna

Även Moderaterna är missnöjda med den riktning som samtalet gick i. Partiets rättspolitiska talesperson Johan Forsell påpekar på en pressträff under lördagen att det är svårt att nå fram till varandra.   

– Vi är överens om hela det förebyggande arbetet men när det gäller den skärpta rättspolitiken står vi väldigt långt ifrån varandra. Jag gav regeringen igår en dag på sig att återkomma med ett nytt bud men jag kan konstatera att det vi fick är otillräckligt, säger Johan Forsell, rättspolitiska talesperson för Moderaterna.

Han fortsätter:

– Därför är det inte relevant för moderaterna att fortsätta de här samtalen med regeringen, säger han.

”Gick hit för bred överenskommelse” – Liberalerna

Kort efter Moderaterna och Kristdemokraternas avhopp från samtalet meddelar även Liberalerna att de drar sig ur diskussionen. 

– Vi konstaterar att vi gick hit för en bred överenskommelse, vi har redan ett januariavtal på plats och nu var det frågan om ett septemberavtal, men vi kan konstatera att så inte är fallet, säger Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson,  enligt Expressen.

Centerpartiet vill fortsätta samtalet

Ett parti som inte hoppar av är Centerpartiet. Johan Hedin, rättspolitiska talesperson för partiet, säger under pressträffen att han hoppas att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tar sitt "förnuft till fånga" och tänker om. 

Regeringen håller pressträff – lägger fram program

Efter beskedet om partiernas avhopp meddelar regeringen att de kommer att hålla en egen pressträff klockan 14.45 under lördagen, skriver Aftonbladet.

Under pressträffen framgår det att regeringen lägger fram ett eget förslag. Detta trots att samtalet har havererat. Förslaget består av ett 34-punktsprogram varav vissa av punkterna är förslag som har kommit från andra partier, skriver SVT

I programmet finns fyra huvudområden:  

  • Nya verktyg att arbeta bekämpa brottsligheten. 
  • Nya påföljder för brottslingar. 
  • Lösningar för att få fler att vittna.
  • Förebyggande åtgärder.

Läs även: Löfven bjuder in alla partier för att prata gängvåld – utom SD