Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Glädjebesked för Moderaterna – högsta stödet på ett år

- 25/09/2019, 07:38 -

DN/Ipsos septembermätning släpptes under tisdagskvällen. Den visar bland annat att Moderaterna har ryckt upp sig ordentligt.

Det har gått trögt för Moderaterna sedan riksdagsvalet 2018.

Partiledaren Ulf Kristersson lyckades inte samla ihop tillräckligt med stöd i riksdagen för att bli statsminister. 

Sedan splittrades Alliansen efter att Centerpartiet och Liberalerna valde att ansluta sig till det så kallade januariavtalet. 

Därefter följde en nedgång i opinionen till nivåer som partiet låg på innan man sparkade förra partiledaren Anna Kinberg Batra

Går framåt

Men nu gör Moderaterna ett välbehövligt ryck – från 16 procent i april till 19 procent i den nya septembermätningen.

– Regeringsbildningen och efterspelet har varit besvärligt för Moderaterna att hantera. Alliansens uppbrott har kostat på men nu har partiet lyckats återhämta sig, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Kristdemokraterna gör också bra ifrån sig i mätningen. Trots att man inte kommer upp i toppnoteringen på över 10 procent från i mars, så ökar man jämfört med valresultatet 2018 från 6,3 procent till 7 procent.

Sverigedemokraterna hamnar också över sitt valresultat som var 17,5 procent – och får nu 19 procent i septembermätningen. 

Socialdemokraterna backar

Den största förloraren är Socialdemokraterna. I mätningen halkar man ner på 26 procent jämfört med valresultatet som var 28,2 procent.

Krispartierna Liberalerna och Miljöpartiet får fem procent vardera i mätningen, och skaffar sig därför lite andrum ner till riksdagsspärren, skriver DN.

Ipsos septembermätning:

Socialdemokraterna: 26 procent
Moderaterna: 19 procent
Sverigedemokraterna: 19 procent
Centerpartiet: 9 procent
Vänsterpartiet: 9 procent
Kristdemokraterna: 7 procent
Miljöpartiet: 5 procent
Liberalerna: 5 procent 

Mer nyheter: Nu är Åkesson lika populär som Löfven och Kristersson
Mer nyheter: Livet utanför riksdagen – här är partiledarnas familjer

Kan du tänka dig att rösta på Moderaterna?