Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu är Åkesson lika populär som Löfven och Kristersson

- 24/09/2019, 20:01

Nu har Novus tagit tempen på partiledarnas förtroende hos väljarna, och i vanlig ordning så finns det både vinnare och förlorare. Men Jimmie Åkesson (SD) är en av dem som har all anledning att jubla.

Undersökningen från Novus gjordes mellan 12 till 18 september och totalt 1075 personer i åldrarna 19-79 deltog.

Frågan som ställdes var om man hade ganska eller mycket stort förtroende för respektive partiledare.

Lyft för Busch Thor och Åkesson

Den största vinnaren av alla är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Med sina 35 procent har hon större förtroende hos väljarna än statsministern.

Den andra stora vinnaren, och som ökar från tidigare mätningar, är Jimmie Åkesson (SD). Han får 29 procent i mätningen, vilket betyder att han delar andraplatsen med Stefan Löfven (SD) och Ulf Kristersson (M).

För statsministern är resultatet inga goda nyheter. Jämfört med i januari sjunker nämligen Löfvens förtroende med fem procent. 

En annan partiledare som inte kan glädjas åt resultatet är Nyamko Sabuni (L). Hon tappar rejält jämfört med mätningen i juni då hon tillträdde, Sabuni fick då 22 procent men hamnar nu på 10 procent. 

Tungt för vänstern

Jonas Sjöstedt (V) går också bakåt i mätningen. I juni hade 30 procent av väljarna förtroende för vänsterledaren, nu halkar han ned till 26 procent. 

De tre kvarvarande partiledarna i Centerpartiet och Miljöpartiet hamnar ungefär på samma resultat som sist.  

Annie Lööf får precis som förra mätningen 23 procent. Isabella Lövin får 11 procent, vilket är en ökning med en procent. Och Per Bolund får åtta procent, vilket är ett tapp med en procent. 

Mer nyheter: SD:s succésiffror: Topp tre i nio av väljarnas tio viktigaste frågor
Mer nyheter: Så mycket får riksdagspartierna i statligt stöd

Kan du tänka dig att rösta på Jimmie Åkesson?