Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Muf:s nya krav: Byt ut bidrag mot matkuponger

- 25/09/2019, 10:42

Inför partistämman i Västerås den 17 oktober tar nu det moderata ungdomsförbundet striden mot moderpartiet i bidragsfrågan. Muf kräver att försörjningsstödet byts ut mot matcheckar.

Det är bara ett par veckor kvar till Moderaternas partistämma i Västerås, och ungdomsförbundet har en tydlig vision för bidragspolitiken. 

Moderpartiet har dock nyligen skärpt sin politik i frågan och vill bland annat införa ett bidragstak samt krav på motprestation för att få försörjningsstöd, eller socialbidrag som det också kallas. 

Men Muf tycker inte att det duger, man vill gå ett steg längre. 

Inför matcheckar

Benjamin Dousa, ungdomsförbundets ordförande, säger till Aftonbladet att man kommer driva på för att försörjningsstödet byts ut mot matcheckar. Och han håller på att samla stöd för förslaget inom partiet.

Dousa pekar på att förslaget är nödvändigt för att få integrationen att fungera bättre. Han menar att antalet som begär försörjningsstöd är särskilt högt bland utrikesfödda, och att reformer krävs för att den gruppen ska komma i arbete. 

– Vi har sett konkreta fall där skattebetalarnas pengar har gått till resor, bland annat till gamla hemländer. Det här vore ett bra sätt att se till att att pengarna går till vad de är ämnade till, säger han.

Dousa säger att försörjningsstödet ska gå till mat, kläder och tak över huvudet, inte till "lyxkonsumtion". 

Ledningen säger nej

Partiledningen delar dock inte ungdomsförbundets syn på matkuponger som lösning. 

Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk politisk-talesperson, förklarar varför man tänker rösta nej till Muf:s förslag på partistämman. 

– Checkar ger en känsla som påminner om en tid som vi har lämnat. Jag menar att man ska få de pengar man har rätt till. Men man ska samtidigt vara aktiv när det gäller att söka jobb, det ska krävas motprestation, säger hon till Aftonbladet.

Mer nyheter: Glädjebesked för Moderaterna – högsta stödet på ett år
Mer nyheter: Nu är Åkesson lika populär som Löfven och Kristersson

Tycker du att förslaget är bra?