Centerpartiet-vill-forbjuda-omskarelse-hos-pojkar
Centerpartiet vill förbjuda omskärelse hos pojkar - Foto: Tommy Pedersen/TT, Shutterstock

Centerpartiet vill förbjuda omskärelse av pojkar: "Övergrepp"

Under lördagen höll Centerpartiet sin partistämma. Där diskuterades vilken riktning partiet ska ta i flera samhällsfrågor – bland annat omskärelse av pojkar. Och här uppstod det en hel del debatt inom partiet.


Varannat år har Centerpartiet den så kallade "Centerstämman" där det beslutas om vilken riktning partiet ska ta i olika politiska frågor. 

Under lördagen var det dags igen och den här gången fick en diskussion särskilt mycket uppmärksamhet – att förbjuda omskärelse av pojkar. Ett ämne som blev något av en het potatis under stämman. 

Kan uppfattas antisemitiskt 

Ett förslag som lades fram under stämman var att helt förbjuda omskärelse av pojkar i Sverige. Motionen motiverades med att ingreppet enligt förslagsmakaren är integritetskränkande. 

Samtidigt varnade vice partiordförande Anders W Jonsson, som också är barnläkare, för att förbudet kan uppfattas både antisemitiskt och islamofobiskt. 

– Omskärelse är grunden för två världsreligioner. Ett förbud kommer att tolkas som att vi går emot dessa folkgrupper som redan har det svårt och att vi är emot judendom och islam, sa han under debatten.  

"Är ett övergrepp" 

Frågan väckte staka känslor på stämman och partistyrelsen ställde sig emot förslaget. Samtidigt gick flera ombud upp och försvarade motionen.

– Det är ett övergrepp på en annan människa, sa bland annat ombudet Aron Larsson från Jönköping.

När det väl var dags för omröstning blev det slutgiltiga beslutet en slags mellanväg. Istället för att verka för ett fullkomligt förbud beslutades det att partiet ska verka för ett förbud av all icke-medicinsk omskärelse av pojkar. 

Partiledare Annie Lööf under partistämmans första dag. Bildkälla: Tommy Pedersen/TT

Senare under lördagen kommenterar ordförande i Judiska centralrådet Aron Verständig beslutet. Han uppger att han både är förvånad och väldigt besviken.

– Det innebär, om förslaget realiseras, att det blir helt omöjligt att leva både som jude och som muslim i Sverige, säger han till Expressen.

För mindre förlossningskliniker  

En annan fråga som skapade stor debatt under stämman var huruvida partiet ska verka för att inrätta mindre barnmorskeledda förlossningskliniker eller inte.

Flera i partistyrelsen menade att detta är det bättre alternativet och några påpekade att det fungerar bra i Norge, som redan har ett liknande system. 

En del andra ledamöter i styrelsen såg dock mer problem och tog upp att det måste finnas tillgång till akutkejsarsnitt för att kunna försäkra patientsäkerhet. 

Till slut valde stämman att verka för förslaget om mindre förlossningskliniker. 

Emot lika villkor för att ge blod

Ett förslag som dock blev avslaget var att homosexuella och bisexuella män ska få lämna blod på samma villkor som heterosexuella. 

I dagsläget måste homosexuella män vänta tolv månader efter det senaste samlaget innan de får ge blod, något som inte gäller för heterosexuella män. 

Partistyrelsen avslog dock förslaget. Anders W Jonson motiverade avslaget med att det är 50 gånger så vanligt att män som har sex med män har någon typ av blodsmitta.

Ett förslag som dock gick igenom var ett förslag från partistyrelsen angående att utreda frågan om att införa ett tredje juridiskt kön.

Läs även: Så mycket får riksdagspartierna i statligt stöd

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du omskärelse borde förbjudas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.