SD backar regeringens förslag om ökad ekonomisk utjämning mellan kommuner och regioner.
SD backar regeringens förslag om ökad ekonomisk utjämning mellan kommuner och regioner. - Foto: Jessica Gow TT, Tomas Oneborg SvD/TT

SD överens med regeringen – stöttar viktiga förslaget

Sverigedemokraterna kommer att rösta ja till regeringens förslag om utjämningsstöd. Ett förslag som, om det går igenom, träder i kraft i januari nästa år.


I valrörelsen bar sverigedemokrater landet runt tröjor med trycket "Stoppa sosseriet!", men nu kanske ett omtryck vore i sin ordning.

Nu är nämligen Sverigedemokraterna och regeringen överens med varandra. SD kommer att backa regeringen i deras förslag om ökad ekonomisk utjämning mellan kommuner och regioner. 

Det vill säga att rika kommuner får bidra till vissa områden som har sämre förutsättningar helt enkelt.

– Vi kommer att backa upp regeringen i den frågan, så den kommer med stor sannolikhet att passera när den kommer upp i kammaren så småningom, säger Oscar Sjöstedt som är ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna till SVT.

Ökad omfördelning från 9,7 miljarder till 11,5 miljarder kronor

Det är en utredning som kommit fram till att det nya systemet behövde fräschas upp och uppdateras. Därför föreslår alltså regeringen att omfördelningen ska höjas från 9,7 miljarder till 11,5 miljarder kronor.

Vad handlar egentligen det här om? Jo, utjämningssystemets syfte är att ge alla kommuner och landsting i Sverige likvärdiga ekonomiska förutsättningar. Detta är alltså ett system som vi redan har idag, men som nu ska uppdateras.

Om förslaget röstas igenom så träder det i kraft den 1 januari 2020.

MER: Ny mätning visar: Rekordhögt förtroende för Jimmie Åkesson

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gör SD rätt i att stötta regeringen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukraina-stöd bromsas i EU

Ljusare förhoppningar kring tysk ekonomi

Det ser allt ljusare ut för Tyskland, Europas ekonomiska motor, enligt bedömare. Det månatliga Zew-indexet uppgick i februari till 31,7 jämfört med 19,9 föregående månad. Det var dessutom högt över marknadens förväntningar som låg på 20,5. Indexet mäter investerares och analytikers förväntningar på ekonomin.

Schweizisk klockexport ur led

Suget efter schweiziska lyxklockor minskar tydligt. I februari sjönk exporten med 3,8 procent på årsbasis – blott andra gången de tre senaste åren som man noterar fallande exportsiffror.

Åtvidaberg: Polisen rapporterar om skottlossning

"Höga smällar var misstänkt skottlossning", skriver polisen på sin hemsida.

Populära butiken tvingas stänga efter 172 år: "Bestörta"

I 172 år har den kända skinnbutiken lockat till sig turister, sommargotlänningar och öbor. Men nu tvingas Visbys äldsta affär att stänga.

Försvagad sits för Danmarks regering

Den danska regeringens position försvagas och Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne stärks sedan en folketingsledamot bytt parti till hennes och en politisk vilde också bestämt sig för att gå med där.