Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD överens med regeringen – stöttar viktiga förslaget

- 09/10/2019, 09:14 -

Sverigedemokraterna kommer att rösta ja till regeringens förslag om utjämningsstöd. Ett förslag som, om det går igenom, träder i kraft i januari nästa år.

I valrörelsen bar sverigedemokrater landet runt tröjor med trycket "Stoppa sosseriet!", men nu kanske ett omtryck vore i sin ordning.

Nu är nämligen Sverigedemokraterna och regeringen överens med varandra. SD kommer att backa regeringen i deras förslag om ökad ekonomisk utjämning mellan kommuner och regioner. 

Det vill säga att rika kommuner får bidra till vissa områden som har sämre förutsättningar helt enkelt.

– Vi kommer att backa upp regeringen i den frågan, så den kommer med stor sannolikhet att passera när den kommer upp i kammaren så småningom, säger Oscar Sjöstedt som är ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna till SVT.

Ökad omfördelning från 9,7 miljarder till 11,5 miljarder kronor

Det är en utredning som kommit fram till att det nya systemet behövde fräschas upp och uppdateras. Därför föreslår alltså regeringen att omfördelningen ska höjas från 9,7 miljarder till 11,5 miljarder kronor.

Vad handlar egentligen det här om? Jo, utjämningssystemets syfte är att ge alla kommuner och landsting i Sverige likvärdiga ekonomiska förutsättningar. Detta är alltså ett system som vi redan har idag, men som nu ska uppdateras.

Om förslaget röstas igenom så träder det i kraft den 1 januari 2020.

MER: Ny mätning visar: Rekordhögt förtroende för Jimmie Åkesson

Gör SD rätt i att stötta regeringen?