Förtoendet för Jimmie Åkesson har ökat, enligt en ny mätning.
Nu mätningar visar att förtroendet för Jimmie Åkesson som partiledare ökat. - Foto: Johan Nilsson/TT

Ny mätning visar: Rekordhögt förtroende för Jimmie Åkesson

Förra veckan visade en opinionsundersökning från Demoskop, på uppdrag av Expressen, att Sverigedemokraterna för första gången var lika stora som Socialdemokraterna. Nu visar samma mätning att Jimmie Åkesson får rekordhögt förtroende som partiledare.


Under de senaste månaderna har Sverigedemokraterna fått höga siffror i flera olika opinionsmätningar. 

Samtidigt har siffrorna hos flera andra partier dalat. Det parti som tappat mest är Socialdemokraterna. 

Och förra veckan visade Demoskopmätningen på uppdrag av Expressen ett historiskt resultat. Det var nämligen första gången som Sverigedemokraterna var lika stora som Socialdemokraterna – med en marginell skillnad på 0,2 procent. 

– Nu är avståndet så obetydligt att det inte går att avgöra med säkerhet vilket parti som är störst i Sverige, sade Peter Santesson, opinionschef på Demoskop till Expressen.

Mätningen: Rekordförtroende för Jimmie Åkesson

Nu visar samma mätning att partiledaren för SD, Jimmie Åkesson, får sitt hittills högsta förtroende som partiledare.

Det handlar om att 36 procent av väljarna uppgett att de nu har ganska mycket eller mycket stort förtroende för partiledaren.

Det är bara en procentenhet mindre än vad vår nuvarande statsminister Stefan Löfven får i samma mätning, rapporterar Expressen.

– Det handlar framför allt om att Åkessons position bland M- och KD-väljare blir starkare, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop till Expressen

LÄS MER OM FÖRRA VECKANS MÄTNING: 

Historiskt resultat: SD lika stora som S för första gången

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du insatt i politik?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Costco Wholesale etablerade sig i Sverige 2022 och fler varuhus är redan på gång. Men hur gick det egentligen för den amerikanska butiksjätten under deras första år i Sverige?

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.