Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Danderyds kommun inför tiggeriförbud

- 15/10/2019, 10:47

Under måndagen stod det klart. Danderyd kommun blir den tredje kommunen i Stockholms län att införa ett så kallat tiggeriförbud.

Under måndagen fattades ett beslut som det snackats om ett tag. Nu är det klart att Danderyd, norr om Stockholm, inför tiggeriförbud.

Det var under måndagskvällen som förslaget röstades igenom – vilket innebar att Danderyd blir den tredje kommunen i Stockholms län att införa ett tiggeriförbud. Först ut var Lidingö kommun som senare följdes av Täby kommun.

Från och med årsskiftet kommer det alltså att vara förbjudet att tigga på allmänna platser i kommunen, det vill säga på exempelvis torg eller utanför det lokala köpcentret. 

Får inte tigga vid återvinningsscentraler

Och precis som Täby kommun kommer man inte heller att tillåta tiggare att få be om till exempel pant eller tomglas vid återvinningscentraler. En specifik efterfrågan från befolkningen menar Moderaterna.

– De har upplevt otrygghet och efterfrågat det här. Jag skulle säga att det är en av de frågor som flest hör av sig till mig om, och det är framför allt äldre kvinnor. Det finns de som vittnar om att de inte längre åker till återvinningsstationen utan slänger allt skräp hemma i soptunnan, säger Hanna Bocander (M) till SVT.

"Ett populistiskt beslut"

Men det är självfallet inte alla som håller med om vad som precis beslutades. Förslaget fick en hel del mothugg från Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet som samtliga röstade nej till ett tiggeriförbud.

– Jag tycker det är ett populistiskt beslut som man väljer att driva igenom, säger Jenny Åkervall, gruppledare för Socialdemokraterna till SVT.

Åkervall menar att det finns viktigare saker att bry sig om och att man istället borde fokusera på andra frågor såsom inbrott eller droger i kommunen.

MER: Här är 25 kommuner som vill förbjuda tiggeri


Vad tycker du om beslutet?