Danderyds kommun har beslutat att införa tiggeriförbud
Under måndagen röstade Danderyds kommun igenom att man ska förbjuda tiggeri. - Foto: Alvaro Barrientos AP/TT

Danderyds kommun inför tiggeriförbud

Under måndagen stod det klart. Danderyd kommun blir den tredje kommunen i Stockholms län att införa ett så kallat tiggeriförbud.


Under måndagen fattades ett beslut som det snackats om ett tag. Nu är det klart att Danderyd, norr om Stockholm, inför tiggeriförbud.

Det var under måndagskvällen som förslaget röstades igenom – vilket innebar att Danderyd blir den tredje kommunen i Stockholms län att införa ett tiggeriförbud. Först ut var Lidingö kommun som senare följdes av Täby kommun.

Från och med årsskiftet kommer det alltså att vara förbjudet att tigga på allmänna platser i kommunen, det vill säga på exempelvis torg eller utanför det lokala köpcentret. 

Får inte tigga vid återvinningsscentraler

Och precis som Täby kommun kommer man inte heller att tillåta tiggare att få be om till exempel pant eller tomglas vid återvinningscentraler. En specifik efterfrågan från befolkningen menar Moderaterna.

– De har upplevt otrygghet och efterfrågat det här. Jag skulle säga att det är en av de frågor som flest hör av sig till mig om, och det är framför allt äldre kvinnor. Det finns de som vittnar om att de inte längre åker till återvinningsstationen utan slänger allt skräp hemma i soptunnan, säger Hanna Bocander (M) till SVT.

"Ett populistiskt beslut"

Men det är självfallet inte alla som håller med om vad som precis beslutades. Förslaget fick en hel del mothugg från Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet som samtliga röstade nej till ett tiggeriförbud.

– Jag tycker det är ett populistiskt beslut som man väljer att driva igenom, säger Jenny Åkervall, gruppledare för Socialdemokraterna till SVT.

Åkervall menar att det finns viktigare saker att bry sig om och att man istället borde fokusera på andra frågor såsom inbrott eller droger i kommunen.

MER: Här är 25 kommuner som vill förbjuda tiggeri


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om beslutet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.