Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lidingö blir första Stockholmskommun att införa tiggeriförbud

- 30/09/2019, 22:01 -

Nu är det förbjudet att tigga på Lidingö. Efter en lång och het debatt på måndagskvällen röstades förslaget igenom med knapp marginal i kommunfullmäktige.

Tiggeriförbud eller inte? Frågan splittrar svensk politik och väcker starka känslor i största allmänhet. 

Nyheter24 har bland annat tidigare skrivit om 25 kommuner där det finns en vilja att stoppa tiggarna.

Knapp seger

På måndagskvällen blev det efter en utdragen debatt och omröstning klart att Lidingö inför ett tiggeriförbud. Det innebar att kommunen blev först i Stockholms län med att säga nej till tiggarna.

Men det var inte med någon stor majoritet som förslaget röstades igenom. Ja-sidan fick 26 röster och nej-sidan 25 röster. 

Den styrande alliansen i Lidingö kommun var dock splittrad i frågan. Moderaterna, Kristdemokraterna och Lidingöpartiet sa ja till ett förbud, medan Liberalerna sa nej. Men tack vare tre avgörande SD-röster så gick förslaget igenom. 

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande, sa till Dagens Nyheter att tiggeri inte är någon väg ut ur fattigdom. 

– Tiggeriet är ett stort problem och gör att många Lidingöbor känner sig otrygga, menade han.

"Flyttar bara problemet"

Men den rödgröna oppositionen höll inte med om den saken. Centerpartiet och Liberalerna hävdade in i det sista att ett förbud inte löser situationen. 

– Jag har hittills inte hittat några Lidingöbor som säger att de är otrygga. Ett lokalt förbud löser inte problemet, det flyttar det bara till andra kommuner, sa gruppledare Patrik Buddgård (C) till DN

Sjunde kommunen

Måndagskvällens beslut innebar att Lidingö blir sjunde kommunen i Sverige att införa ett förbud mot tiggare. 

Andra Stockholmskommuner som kan vara påväg att gå samma väg är Danderyd, Täby, Ekerö, Upplands-Bro och Österåker. 

Mer nyheter: Åkessons dolda sms till åtalade kollegan: "Kliv av så löser vi det" 

Vad tycker du om tiggeriförbud?