Onsdag 19 Maj
Stockholm

Jimmie Åkessons nya utspel: "Klart jag vill bli statsminister"

Jimmie Åkesson berättar i en intervju att han kan tänka sig statsministerposten
Jimmie Åkesson berättar i en intervju att han kan tänka sig statsministerposten. Foto: Fredrik Sandberg TT/TT, Tomas Oneborg SvD/TT

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson berättar i en intervju med TV4 att han gärna ser sig själv som statsminister i framtiden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Sverigedemokraterna är sannerligen ett parti med vind i seglen. Tittar man på de senaste opinionsundersökningarna hittar man partiet som det näst största i dagsläget, före Moderaterna och precis efter Socialdemokraterna.

Faktum är att partiet växt stadigt sedan dess grundande på 80-talet. Och enligt partiledare Jimmie Åkesson så finns det en klar anledning varför.

– Vi har under en lång tid byggt upp en trovärdighet om att vi är tuffast mot den här typen av kriminalitet. Vi pratar om förklaringar som andra partier dar sig för. Vi kopplar det här till väldig hög grad till misslyckad integration och en ansvarslös migrationspolitik, sa Åkesson i en intervju med TV4 under torsdageftermiddagen.

"Då har man möjlighet att, på riktigt, ändra samhället"

Med det sagt är det inte helt omöjligt att partiledaren Jimmie Åkesson nu på riktigt kan börja titta på möjligheten att sitta i regering och kanske i framtiden även som statsminister. Något Åkesson inte direkt drar sig för. 

– Alla partiledare måste vara beredda på att axla det ansvaret, sen är det inte det viktigaste. Det viktiga för mig är det politiska innehållet. Jag och Ulf Kristersson primärt borde sätta oss ner och se vad vi är överens om och vad vi kan komma överens om. Och när det där är klart, om vi väl når fram med det, då kan vi börja diskutera andra saker men det är sekundärt, berättade Åkesson.

Och om Åkesson fick chansen, ja då skulle han inte direkt tacka nej till att styra och ställa.

– Det är klart jag vill bli statsminister. Då har man möjlighet att, på riktigt, ändra samhället. Men det viktigaste är det politiska innehållet, avslutar Åkesson i intervjun.

MER: Historiska siffror: SD är lika stora som S bland LO-medlemmar

Vill du se Åkesson som statsminister?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela