Söndag 18 Apr
Stockholm

Historiska siffror: SD är lika stora som S bland LO-medlemmar

SD lika stora som S bland LO-anslutna.
SD lika stora som S bland LO-medlemmar. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Johan Nilsson/TT

För första gången är nu Sverigedemokraterna ikapp Socialdemokraterna bland LO-medlemmar. Det visar en ny undersökning från Sifo.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det mycket nära bandet mellan LO och Socialdemokraterna sägs ofta vara en avgörande orsak till partiets dominans i svensk politik genom årtiondena. 

Bara så sent som i mars 2010 hade S stöd hos 60 procent av väljargruppen.

Men sedan dess har en dramatisk utveckling följt. Tappet har varit enormt och idag är siffrorna istället nere på 30,6 procent. 

Lika stora

Istället är det Sverigedemokraterna som gått fram markant bland LO-medlemmarna, och nu är man för första gången lika stora som S hos väljargruppen. 

Enligt en ny undersökning från Sifo, som slagit ihop sina opinionsmätningar från september och oktober, uppgår SD:s stöd bland LO-anslutna till 31 procent. 

Skillnaden mellan S och SD är så pass liten att det inte med säkerhet går att slå fast vilket parti som är större. 

– För LO är det såklart ett stort problem om man inte har medlemmarna med sig, om 70 procent av dem röstar på något annat parti när man ska stödja Socialdemokraterna i en valrörelse. Det gör att det nära samarbetet mellan S och LO sannolikt kommer bli mer ifrågasatt, säger Toivo Sjörén på Sifo till Expressen

Kvinnorna väljer bort S

Om man går in och studerar opinionssiffrorna i detalj så upptäcker man ett tydligt mönster – kvinnliga LO-medlemmar har börjat lämna S för SD.

Bara sedan i mars tidigare i år har S tappat över tio procentenheter bland LO:s kvinnliga medlemmar.

Samtidigt har SD under samma period ökat till 21 procent i samma väljargrupp, vilket är en ökning med 7,5 procentenheter.

Läs mer: Hanif Balis känga mot Jimmie Åkesson: "Inte vårt fel att ni har..."

Är du LO-medlem?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela