Stockholm

Anders Borg: Så ska Moderaterna bli större än SD igen

Anders Borgs plan för att Moderaterna ska bli större än SD
Anders Borgs plan för att Moderaterna ska bli större än SD. Foto: Fredrik Sandberg TT/TT, SVT

Den tidigare finansministern Anders Borg har en idé hur Moderaterna ska ta sig ur den rådande krisen och återta platsen som Sveriges näst största parti.


Sverigedemokraterna har genom åren bara ökat och ökat i opinionsundersökningarna. Partiet som med nöd och näppe kom in i riksdagen 2010, är idag det näst största partiet enligt de flesta mätningarna.

Moderaterna, som vanligtvis brukar vara det näst största partiet, är alltså nu det tredje största. Men nu kommer idéer på hur partiet ska ta sig ur krisen.

Det är den tidigare moderata finansministern Anders Borg som tycker att steg ett för att mäkta med utmaningen, borde vara att samarbeta mer med Socialdemokraterna.

– Jag tror att det i första hand bör handla om en närmare relation mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. De två stora partierna som brukar bära samhällsansvaret i Sverige bör ta tag i problemen och säkra upp att vi har en rätt begränsad migration och att vi förbättrar integrationspolitiken, säger Borg i SVT:s program Morgonstudion.

Socialdemokrater och moderater är de som borde samtala

Anders Borg menar att de två giganterna är rätt partier för att styra Sverige i rätt riktning. Och att lösningen är enkel, ju färre samhällsproblem, ju färre röster på ytterkantspartierna. 

– Löser man samhällsproblemen, så minskar attraktionen hos ytterlighetsalternativen. Jag tror att det farligt för länder där man får för mycket vänsterpopulism och högerpopulism. Kärnfrågan för ett land ska vara: hur sköter vi det här landet bra? Socialdemokrater och moderater är de som egentligen borde sätta sig ner och ta ett seriöst samtal om vart man ska ta vägen, berättar Borg.

Och när det kommer till ett framtida konservativt block med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna – ja då är Borg skeptisk. 

Borg menar att ett blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna är att föredra.

MERS-toppens larm: "Okontrollerad invandring"

Senaste nytt

Åtal väcks mot Donald Trump

Publicerades: 1 timme sedan

Polisen rapporterar om detonation, Malmö

Publicerades: 1 timme sedan

Explosion vid flerfamiljshus i Malmö

Publicerades: 2 timmar sedan

Polisen i Malmö rapporterar om detonation

Publicerades: 2 timmar sedan

Höftopererad kvinna flyttades på fel sätt – dog

Publicerades: 2 timmar sedan

Uppåt på Wall Street

Publicerades: 3 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.