S-kommunalrådets hårda ord.
S-toppens kritik. - Foto: Sören Andersson/TT, Malin Hoelstad/SvD/TT

S-toppens larm: "Okontrollerad invandring"

Boel Godner (S), kommunalråd i Södertälje, kräver att mer görs för att bryta segregationen. Hon beskriver kommunens mottagande av flyktingar som "absurd".


Invandringsfrågan väcker ständigt starka känslor i alla politiska läger. 

Medan vissa kämpar för att fler flyktingar ska få söka skydd i Sverige, så menar andra att vi inte klarar av att ta emot fler. 

Många kommuner har dessutom under senaste tiden börjat slå larm om att situationen är ohållbar.

S-toppens skarpa kritik

Boel Godner (S), kommunalråd i Södertälje, hävdar att det måste ske drastiska förändringar i migrationsfrågan.

Hon kritiserar bland annat den så kallade EBO-lagen, lagen om eget boende, som innebär att flyktingar har rätt att ordna eget boende framför de statliga flyktingförläggningarna. 

I praktiken innebär lagen att det bli omöjligt för kommunerna att styra över flyktingmottagandet, menar Godner. 

Särskilt eftersom nyanlända ofta bosätter sig i områden där det redan bor många från samma land. 

– Det är en helt okontrollerad invandring. Man visar bara upp en adress och så drar man i väg. Vi har tagit emot 6 procent av Sveriges flyktingar vissa år och emot 25 procent av alla flyktingar som kommit till Stockholms län. Det är helt absurt, säger hon i en intervju med Expressen.

Hårdare lag på gång

Men från och med 1 januari nästa år kommer vissa förändringar i lagen att genomföras, som kommer att innebära högre krav på nyanlända. 

Justeringarna innebär att flyktingar som bosätter sig i vissa socioekonomiskt utsatta områden inte kommer att ha rätt till dagersättning eller vissa bidrag. 

Detta är ett resultat av det 73-punktsavtal som slöts mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet i januari förra året. 

Vill gå längre

Men Godner anser att regeringen borde ha gått ännu längre och tagit bort lagen helt och hållet. Alltså att nyanlända inte ska ha möjlighet att ordna med eget boende överhuvudtaget. 

– Detta påverkar Sverige extremt dåligt. Det är viktigt att ett mottagande sker på ett ordnat sätt: att du blir kontrollerad, får lära dig om Sverige och så småningom får en bostad i ett område där barnen kan gå i skolan med många svenska barn. Så blir det inte med EBO-lagen, säger hon till Expressen. 

"Urusla"

Avslutningsvis beskriver kommunalrådet Socialdemokraternas senaste opinionssiffror som "urusla" och menar att partiet måste hitta tillbaka till att "välfärden ska vara viktig och rättvis i hela Sverige".

 Läs mer: Historiska siffror: SD är lika stora som S bland LO-medlemma

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige minska invandringen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.