Torsdag 15 Apr
Stockholm

Björklunds känga – efter att nationalsången stryks

Bjorklund-kritiserar-Skolverkets-forslag-om-att-stryka-nationalsangen
Björklund kritiserar Skolverkets förslag om att stryka nationalsången. Foto: Johan Nilsson/TT, Fredrik Sandberg/TT

Skolverket har tidigare fått en hel del kritik efter ändringar i kursplanen. Nu lämnar myndigheten in ytterligare ett kritiserat förslag: Att stryka nationalsången ut musikundervisningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

I december ska Skolverket lämna in ett förslag till regeringen angående en ny kursplan i grundskolan.

En specifik del av förslaget tycks sticka ut särkilt: Att nationalsången och psalmer stryks ur musikundervisningen för lågstadieelever. 

Nu kritiseras förslaget hårt. 

"Blivit helt fel" 

Bland kritikerna är Skolinspektionens tidigare överdirektör Hans Albin Larsson. I "Lärarnas tidning" ställer han sig skeptisk till Skolverkets förslag. 

– Jag tror att de har haft ett gott uppsåt men det har ändå blivit helt fel. Skolverket borde ha begripit att förslaget skulle bli kontroversiellt, förklarar han för Expressen

Han fortsätter: 

– Varför eleverna inte ska lära sig nationalsången i skolan förstår jag inte. Ingen tror väl sig vara förmer än någon annan för att man behärskar den svenska nationalsången. 

Björklund kritiserar 

Även före detta utbildningsminister Jan Björklund ställer sig frågande till Skolverkets beslut. 

Twitter skriver han hur han själv agerade när han var kvar i tjänst, och vad han hoppas på ska hända den här gången: 

"Du gamla du fria. Skolverket ville inte ha med den 2011 heller, men jag skrev in den. Hoppas samma görs nu", skriver han. 

Jan Björklund
Bildkälla: Twitter/bjorklundjan

Skolverket ger svar på tal 

På sin hemsida svarar Skolverket på kritiken. De menar att "felaktiga påståenden" om förslaget har spridits, och att lärarna fortfarande kan lära ut nationalsången och psalmer om de så vill: 

"Det är lärarna med sin kunskap och ämneskompetens som ska omsätta kursplanerna i undervisning för eleverna. Landets musiklärare vet att nationalsången och de vanligaste psalmerna ryms inom 'musikaliska traditioner vid olika högtider".

Läs även: KD-toppen hånar Greta Thunberg: "Kan köpa flygbiljett åt dig"

Kommentera
Kopiera länk
Dela