Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna är nu största parti – men bara bland männen

- 03/12/2019, 10:38 -

Nu är SD största parti. Bland männen. Men även bland kvinnliga väljare går Åkessons parti starkt framåt, och är nu näst störst.

I den nya stora SCB-undersökningen som släpptes idag tisdag visar det sig att SD ökat bland männen och nu gått om Socialdemokraterna. 

För ett halvår sen hade SD stöd av knappt 21 procent av männen, idag är den siffran uppe 26,5. 

Men även bland kvinnorna går det framåt för SD. 

Partiet har nu stöd av 18,7 procent av kvinnorna, jämfört med drygt 13 procent för ett halvår sen. 

SD är nu näst störst bland kvinnor. Där har dock Socialdemokraterna en klar ledning med 28,7 procent. 

Haft svårt att locka kvinnor

Att locka kvinnor till partiet har alltid varit svårt för Sverigedemokraterna. Partiet har drivit traditionellt manliga frågor, samtidigt som man brottats med sexskandaler. Så sent som i förra veckan åtalades en av partiets höjdare för sexuella övergrepp. 

Enligt en genomgång DN gjort är Sverigedemokraterna sämst på att ha jämn könsfördelning på politiska positioner, samtidigt som flera tongivande kvinnor lämnade partistyrelsen nu i november. 

Åkesson sa då i en intervju med Dagens Nyheter att han ville ha ”förnyelse” i partitoppen. 

– Jag vill ha både kontinuitet och förnyelse. Det är inte alltid lätt att förena de två värdena, sa Åkesson till DN i november. 

MER OM SD: Åkesson till ny attack mot Greta Thunberg: "Har ångest"