Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-politikern Peter Lundgren åtalas för sexuellt ofredande

- 29/11/2019, 08:57 -
Sverigedemokraterna

Peter Lundgren åtalas

Henrik Montgomery/TT

Peter Lundgren, Sverigedemokraternas toppolitiker i EU-parlamentet, åtalas nu för sexuellt ofredande, alternativt ofredande.

Peter Lundgren, en av Sverigedemokraternas mest inflytelserika politiker, åtalas nu för sexuellt ofredande, alternativt ofredande. Lundgren har varit SD:s toppnamn i EU sen 2014. 

Det var under våren 2018 som Lundgren ska ha tafsat på en partikollega på ett hotellrum i Nacka genom att ta henne på brösten. Enligt vittnesmål ska han hållit fast henne och vägras släppa trots att hon försökte ta sig bort. 

Efter att händelsen avslöjats av Expressen erkände Lundgren ofredandet, men menade att han och kvinnan "var ganska fulla". 

I åtalet står det att Lundgren kränkt kvinnans integritet "genom att dra ner henne i sittknä, föra in sina händer under hennes tröja och bh samt lägga sina händer påhennes bröst allt medan han klämde fast henne med sina ben samt yttrade 'gemig en puss'".

Precis före valet 2018 briserade nyheten, bland annat efter att ett inspelat samtal mellan kvinnan och SD-politikern Kristina Winberg läckt ut. 

Det hela slutade med att den utsatta kvinnan och Lundgren tillsammans framträdde i en video där de pratade om övergreppet och menade att det hela var utagerat.

Peter Lundgren fick fortsatt förtroende att vara Sverigedeokraternas toppnamn i EU – förre kollegan Kristina Winberg uteslöts dock från paritet. 

LÄS MER: Övergrepp, ofredanden och kvinnohat – här är sexskandalerna som skakat Sverigedemokraterna