Sverigedemokraterna
Peter Lundgren åtalas - Foto: Henrik Montgomery/TT

SD-politikern Peter Lundgren åtalas för sexuellt ofredande

Peter Lundgren, Sverigedemokraternas toppolitiker i EU-parlamentet, åtalas nu för sexuellt ofredande, alternativt ofredande.


Peter Lundgren, en av Sverigedemokraternas mest inflytelserika politiker, åtalas nu för sexuellt ofredande, alternativt ofredande. Lundgren har varit SD:s toppnamn i EU sen 2014. 

Det var under våren 2018 som Lundgren ska ha tafsat på en partikollega på ett hotellrum i Nacka genom att ta henne på brösten. Enligt vittnesmål ska han hållit fast henne och vägras släppa trots att hon försökte ta sig bort. 

Efter att händelsen avslöjats av Expressen erkände Lundgren ofredandet, men menade att han och kvinnan "var ganska fulla". 

I åtalet står det att Lundgren kränkt kvinnans integritet "genom att dra ner henne i sittknä, föra in sina händer under hennes tröja och bh samt lägga sina händer påhennes bröst allt medan han klämde fast henne med sina ben samt yttrade 'gemig en puss'".

Precis före valet 2018 briserade nyheten, bland annat efter att ett inspelat samtal mellan kvinnan och SD-politikern Kristina Winberg läckt ut. 

Det hela slutade med att den utsatta kvinnan och Lundgren tillsammans framträdde i en video där de pratade om övergreppet och menade att det hela var utagerat.

Peter Lundgren fick fortsatt förtroende att vara Sverigedeokraternas toppnamn i EU – förre kollegan Kristina Winberg uteslöts dock från paritet. 

LÄS MER: Övergrepp, ofredanden och kvinnohat – här är sexskandalerna som skakat Sverigedemokraterna

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.