Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Löfvens krishantering är faktiskt helt obegriplig

- 20/02/2020, 10:13 -
Stefan Löfven

Karl Anders Lindahl skriver om Löfven.

Christine Olsson/TT/Nyheter24

Stefan Löfven sitter riktigt illa till. Snart är situationen fullständigt ohållbar. Nyheter24:s Karl Anders Lindahl ser en statsminister i fritt fall.

Det blir allt svårare för Stefan Löfven att leda. Det blir allt svårare för Stefan Löfven att regera. Idag kommer ännu ett bakslag för statsministern, när oppositionen kör över regeringen i frågan om arbetskraftsinvandringen. 

Löfven blir nu attackerad från alla håll, och samtidigt är krishanteringen från S-ledaren lika obegriplig och obefintlig. 

För Stefans problem här är egentligen inte Vänsterpartiet. Inte heller Sverigedemokraterna. Inte ens oppositionen är det största problemet för Löfven. 

Snarare är det Centerpartiet och Liberalerna, som i nuläget har ungefär tolv procent av opinionen i ryggen, som riskerar Löfvens framtid. 

Det är uppenbart att mittenpartierna driver Socialdemokraterna till politiska beslut som väldigt få i Sverige överhuvudtaget vill ha – och där riksdagen hittar lätta sätt att knuffa omkull regeringssamarbetet gång på gång. 

Det är ohållbart. 

Så länge C och L får behålla sitt oproportionerligt stora inflytande på regeringen kommer ”den oheliga alliansen”, alltså Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterparitet och Sverigedemokraterna, fortsätta att störa regeringens arbete och slå ner impopulära förslag. 

Samtidigt dalar Socialdemokraterna i opinionen, förmodligen mycket på grund av att man gått på tok för långt åt höger. 

I senaste opinionsundersökningen från Novus/SVT är Vänsterpartiet nära att bli hälften så stora som Socialdemokraterna. Det vore en sensation, men också ett kvitto på att S valt att spela på helt fel häst. 

Lägg då till att Löfvens agerande är obegripligt. Partisekreteraren Lena Rådström Baastad borde så klart fått sparken för länge sen, men nu kan till och med den typen av standardåtgärder vara för sent påtänkta. 

Det Socialdemokraterna behöver är nytt ledarskap – någon som kan sätta ner foten mot C och L. En ny partiledare är det enda som kan rädda Socialdemokraterna i nästa val. 

/Karl Anders Lindahl

Mer politik: Nu har SD gått om Socialdemokraterna igen – här är nya mätningen