Torsdag 2 Dec
Stockholm

Mona Sahlin ångrar SD-strategin: "Ett av mina dåliga samveten"

Sverigedemokraterna
Mona Sahlin har dåligt samvete. Foto: Anders Wiklund/Christine Ohlson/TT

Tio år har gått sen Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Nu uttalar sig Mona Sahlin i en ny bok. Hon menar att S hade fel strategi för att stoppa SD.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

2010 kom Sverigedemokraterna in i riksdagen, och för precis tio år sedan rasade, precis som nu, en het debatt kring partiet. 

Motståndet mot SD var stort, men trots (eller på grund av) det så kom Åkesson och hans parti in i riksdagen med stöd från 5,7 procent av väljarna. 

Nu har en ny bok om SD kommit ut, skriven av SVT-journalisten Pontus Mattsson, där han har pratat med flera högt uppsatta politiker om SD:s framgångar. 

Jimmie Åkesson och Mona Sahlin i en tv-debatt 2007 (Janerik Henriksson/TT)

En av dem är Mona Sahlin, som var partiledare för Socialdemokraterna när SD kom in i riksdagen. 

Hon är idag självkritisk till hur hon och andra politiker agerade mot Sverigedemokraterna. 

– Med åren har det blivit ett av mina dåliga samveten, jag har ju varit en del av detta, säger Mona Sahlin i boken "In klampar Jimmie", enligt Expressen

Åkesson firar på SD:s valvaka 2010 (Fredrik Sandberg/TT)

Hon menar att partierna tittade för mycket på SD:s främlingsfientliga sidor, i stället för att fråga sig varför folk röstade på dem – att det fanns en konflikt mellan stad och land som de stora partierna inte riktigt såg. 

– Vi lade den där bekväma stenen framför oss och så sade vi ”SD” och så spottade vi. Det var fegt gjort. Vi förde nästan ingen debatt om varför Sverigedemokraterna var så vidriga att de inte skulle tas i med tång, utan det var bara en het potatis som kastades mellan de båda statsministerkandidaterna, säger hon i boken. 

FLER NYHETER: 

Socialdemokraterna går framåt i coronakrisen – SD backar

Jimmie Åkesson om coronaviruset: "Jag utgår från att jag kommer smittas"

Kommentera
Kopiera länk
Dela