Måndag 27 Sep
Stockholm

Marcus Oscarsson om SD: "Aldrig hänt innan"

En-majoritet-av-SD-valjarna-tycker-att-regeringen-gor-ett-bra-jobb-med-coronaviruset
En majoritet av SD-väljarna tycker att regeringen gör ett bra jobb med coronaviruset. Foto: Henrik Montgomery & Anders Wiklund/TT

En ny undersökning visar att 53 procent av SD-väljarna anser att regeringen hanterat coronakrisen bra. Politiske experten Marcus Oscarsson menar att Sverigedemokraternas väljare aldrig har haft så stort förtroende för regeringen i någon fråga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

En ny Sifo-undersökning har tillfrågat väljare hur de anser att olika politiker och partier har hanterat coronasmittan.

I TV4:s Nyhetsmorgon analyserar kanalens politiska expert Marcus Oscarsson resultaten av undersökningen.

Den första mätningen visar att 80 procent tycker regeringen gör ett "ganska bra" eller "mycket bra" jobb med coronasmittan, medan 16 procent tycker tvärtom.

De resterande fyra procenten hade svarat "vet ej". Ett väntat resultat, enligt Oscarsson.

99 PROCENTS FÖRTROENDE FÖR EGNA PARTIET

Nästa mätning visade vad de olika partiernas väljare hade för svar på samma fråga. Siffror som sticker ut var att över 70 procent av M- och KD-väljare tycker regeringen hanterat krisen väl.

Något som även regeringspartiernas väljare, mindre överraskande, också håller med om.

80 procent av väljarna tycker att regeringen sköter coronakrisen på ett bra sätt. (Jessica Gow/TT)

96 procent av centerväljarna och hela 99 procent av Socialdemokraternas väljare tycker att regeringen gör ett bra jobb. "Rena rama Nordkorea-siffrorna", kallar Oscarsson det.

Det partiets väljare som drar ned snittet något är Sverigedemokraterna. Men även där tycker en majoritet på 53 procent av väljarna att regeringen hanterar krisen bra.

ÖVERLÄGSEN SEGER FÖR LÖFVEN

- Jag tror aldrig jag har sett SD-väljarna vara så positiva till S-MP-regeringen i någon fråga tidigare, säger Oscarsson i programmet.

När det ska röstas om vilken partilederade som hanterat coronafrågor bäst blir det en överlägsen seger för Stefan Löfven.

Han vinner med 43 procent av rösterna framför närmaste utmanare Ulf Kristersson på 8 procent. Inte överraskande, enligt Oscarsson, eftersom Löfven är den som syns mest i tv-rutan.

Siffrorna signalerar en vändning för Socialdemokraterna som nu går starkt framåt även i andra mätningar, efter att ha tappat i början på året.

Kommentera
Kopiera länk
Dela