Tobias Andersson
Sverigedemokraternas Tobias Andersson. - Foto: Björn Larsson Rosvall/Henrik Montgomery/TT

SD-toppen om black lives matter: "Vänsterextrema och våldsbejakande"

Black lives matter står för "ren och skär kommunism". Nu vill SD:s Tobias Andersson att man tar hårdare tag mot demonstrationerna.


Just nu pågår black lives matter-protester över stora delar av världen. 

Två veckor efter att George Floyd dödats av polis i Minneapolis i USA har protesterna spridit sig, och även i Sverige har demonstrationer hållits i Stockholm och Göteborg. 

Efter demonstrationerna i Göteborg på söndagen bröt tumult ut. Enligt polisen handlade det om ett "femtiotal kriminella individer" som bestämde sig för att börja vandalisera och ägna sig åt skadegörelse i centrala Göteborg. 

Enligt polisen finns det inget som tyder på att gruppen har några kopplingar till black lives matter-rörelsen. 

– Jag har pratat med kollegor som med säkerhet kunnat identifiera flera killar som normalt sett vållar problem för oss i vissa förorter. Däremot har vi inga indikationer alls på att någon politiskt förankrad grupp skulle vara inblandad, bara för att vara här och förstöra, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg till Göteborgs-Posten

SD-toppen: "Måste krossas"

Men en av Sverigedemokraternas allra högst uppsatta politiker, Tobias Andersson, som är handelspolitisk talesperson, riksdagsledamot och ledare för ungdomsorganisationen Ungsvenskarna, anser att demonstrationerna är ett tecken på att black lives matter är "vänsterextrema och våldsbejakande". 

"BLM har idag kastat stenfyllda flaskor mot polisen i Göteborg, slagit sönder polisbussar, vandaliserat hela staden och misshandlat helt oskyldiga personer", skriver Andersson i ett Facebook-inlägg. 

"Dessa upprorsmakare måste krossas", fortsätter Andersson.

"Ren och skär kommunism"

Andersson hänvisar till ett organisationen Movement for Black lives som 2016 släppte ett politisk manifest som bland annat tog upp kollektivt ägande som politisk åtgärd.

– Det är ju per defintion vänsterextremt, det är ren och skär kommunism, säger Tobias Andersson till Nyheter24.

Anser du att även svenska black lives matters är en vänsterextrem organisation?

– Ja, budskapen man yttrat har varit direkta kopior som man inte ens bemödat att översätta till svenska. Dessutom brukar polishat vara just en vänsterextrem hållning. 

Enligt polisen i Göteborg finns det inget som tyder på att demonstranterna som vandaliserade och ägnade sig åt skadegörelse har kopplingar till någon politisk rörelse, hur ser du på det?

– Jag tycker det är märkligt om man inte kan problematisera black lives matters-demonstrationer när de urartar i våld, men att Sverigedemokraterna fortsatt ska hållas ansvariga för personer med problematiska åsikter i våra demonstrationer på 90-talet. Då har man dubbla måttstockar. 

Men om detta är polisens bild, och detta är något som hände igår?

– Fast här åker man in för att bråka med polisen under en demonstration där man skriker att man hatar polisen. Det är inte så att det inte finns någon koppling. 

När du säger att de ska ”krossas”, vad menar du då?

– Med tanke på den lagstiftning som nu råder ska man kunna upplösa demonstrationer och straffa de som inte följer de här bestämmelserna. Det är uppenbart att man inte straffat demonstranter i den utsträckning som vore rimlig. Här gäller det att sätta ner foten och dra en linje och efterleva den lagstiftning som faktiskt finns. 

Mer om demonstrationerna: Stoppade vandaliseringen – nu undrar alla vem "hjälten i vitt" är

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mordmisstänkt 16-åring ska undersökas

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.