Lördag 4 Dec
Stockholm

Löfvens besked: Det blir inget asyltak

Flyktingmottagande Stefan Löfven
Stefan Löfven ger besked i asylfrågan. Foto: TT

Det kommer inte bli något "volymtak" för antalet personer som kan söka asyl i Sverige. Det meddelar statsminister Stefan Löfven idag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det kommer inte bli någon spikad siffra över hur många asylsökande Sverige kan ta emot. Det meddelar nu statsminister Stefan Löfven

Just nu pågår förhandlingar om hur många flyktingar och asylsökande Sverige ska ta emot under de kommande åren. 

I dessa förhandlingar har Miljöpartiet stängts ute – något som gjort att det knakat till rejält i regeringen. Miljöpartiet har aviserat att man till och med kan tänka sig att lämna regeringssamarbetet.

– Självklart kan vi inte sitta i en regering där olika partier tar olika beslut. Vi kommer inte låta regeringen göra verklighet av en politik som vi inte står bakom, sa Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet i måndags.

Det mesta tyder på att Socialdemokraterna kommer att gå i en hårdare riktning än den som är nu – men Löfven menar samtidigt att en bestämd siffra på antal asylsökande helt enkelt inte är förenligt med asylrätten. 

– Vi ska inte ha ett fixat antal människor som innebär att man inte kan stå upp för asylrätten, säger Löfven till Sydsvenskan. 

Målet ska i stället vara att Sverige ska vara beredda att ta emot 2-3 procent av samtliga flyktingar som kommer till EU. 

– Det måste vara hållbart i meningen att Sverige inte kan ta en oproportionerligt stor del. Vi ska göra vad som ligger på oss. Och andra länder i EU ska göra vad som ligger på dem, säger Löfven till Sydsvenskan.

FLER NYHETER: Det blir inget slöjförbud: Här stoppar SD sitt eget förslag

Kommentera
Kopiera länk
Dela