Anders Borg sommar
Anders Borg ger regeringen tummen upp. - Foto: Claudio Bresciani/Thomas Johansson/TT

Anders Borg hyllar Sveriges coronastrategi: "Har agerat klokt"

Anders Borg tycker att regeringen har "agerat snabbt". I Sommar i P1 hyllar före detta finansministern Sveriges sätt att hantera pandemin.


Nu får regeringen och samarbetspartierna beröm. Och kanske inte från det mest väntade hållet. 

Det är före detta finansministern Anders Borg, som satt i regeringen 2006-2014, som menar att Sverige gjort bra ifrån sig under krisen. 

– Det är tydligt att Sverige klarat krisen bättre än andra länder i ekonomiska termer. Det innebär att färre kommer se sin vardag sönderslagen av uppsägningar, konkurser och nedskärningar, säger Anders Borg i sitt sommarprat i P1 idag. 

Borg: Andra länder kommer få det värre

Han understryker att han är ekonom, inte epidemiolog, och att mycket i själva hanteringen kanske kunnat gjorts bättre. Men att Sverige i framtiden kommer ha klarat av coronakrisen bättre än andra länder. 

– Min slutsats som ekonom är att Sverige klarat coronan med betydligt mindre skadeverkningar på samhället och människors vardag. Länder som varit mest nedstängda kommer sannolikt uppleva den största nedgången av välfärden och den högsta arbetslösheten, säger Borg. 

Han fortsätter: 

– Regeringen har under krisens inledning agerat snabbt. Stefan Löfven och Magdalena Andersson har sökt breda samarbeten i riksdagen. Annie Lööf och Nyamko Sabuni har deltagit i förhandlingarna och bidragit till att Sverige agerat klokt. 

Dock menar han att Sverige nu måste att reformera arbetsmarknaden för att få ner arbetslösheten snabbare. 

Siffran: Så mycket har försäljningen av plastpåsar gått ner sen nya skatten infördes

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.