Skatten är på direktiv av EU.
Skatten är på direktiv av EU. - Foto: Shutterstock

Så mycket har försäljningen av plastpåsar minskat

Sedan införandet av den nya skatten på plastpåsar i livsmedelsbutiker har försäljningen minskat med 70 procent, uppger Axfood-koncernen.


Sedan prishöjningen på plastkassar i matbutiker infördes så har försäljningen minskat med 70 procent, uppger Axfood-kedjorna Willys och Hemköp.

Samtidigt rapporterar Ica och Coop att försäljningen halverats, men enligt statistiken har köp av flergångskassar och papperskassar ökat.

Minska nedskräpning

Anledningen till den nya skatten är att minska nedskräpning och spridning av mikroplaster både i hav och natur. Riktlinjen är på direkt av EU från 2015, och målet för alla medlemsstater är att minska förbrukningen till 40 plastpåsar per person till och med senast 2025.

22,3 miljoner

Enligt regeringens beräkningar skulle det nya direktivet ge 2,1 miljarder kronor i vinst 2020. I maj har skatten genererat 22,3 miljoner.

2019 köpte den genomsnittliga svensken 74 stycken plastpåsar enligt Naturvårdsverket, skriver Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

1 timme sedan
Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.