Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Historiska katastrofsiffran: mycket har Sveriges BNP minskat

- 28/08/2020, 10:02 -
Magdalena Andersson BNP

Sveriges BNP har sjunkit rejält i år.

TT

Nu mycket har Sverige BNP gått ner under coronakrisen? Nu har Statistiska Centralbyråns nya siffror kommit om svenska ekonomin.

Svensk ekonomi har det tufft just nu. 

Idag kom sprillans nya siffror från Statistiska Centralbyrån som visar ett historiskt tapp i BNP nu under våren. 

Under andra kvartalet 2020 gick Sveriges BNP ner med hela 8,3 procent. Det kan jämföras med finanskrisen under slutet av 2008, då BNP:n krympte med ungefär fyra procent. 

Framför allt var det den minskade konsumtionen och den minskade exporten som bidrog till tappet. 

Enligt finansminister Magdalena Andersson räknar regeringen med att tappet kommer vara 5,5 procent sett över hela året, och att det kommer ske en viss återhämtning nästa år. 

– Bedömningen är att aktiviteten i den svenska ekonomin bottnade i april och maj. Sedan har vi ett en viss återhämtning. Samtidigt är läget i ekonomin allvarligt, vi är i ett allvarligt tillväxtfall, sa Andersson på en presskonferens igår.

Vad är BNP?

BNP står för bruttonationalprodukt, och är det samlade värdet av alla varor och tjänster som produceras i ett land under en viss period, samt värdet av export och import. 

MER NYHETER: Annie Lööf berättar om skräcken: Dottern slutade andas