Förslaget: Höjt skadestånd för föräldrar till barn som begår brott

- 16/02/2021, 11:38 -

Moderaterna vill se ett ökat skadestånd för föräldrar vars barn orsakar skador genom brott. De vill öka det gamla skadeståndet med drygt 150 procent.

Att föräldrar ska få skadestånd när deras barn orsakar skador genom brott infördes 2010. 

Familjer som har det tufft ekonomiskt

Frågan har varit omdebatterad sedan tidigare. Brottsförebyggande rådet (Brå) gjorde en utvärdering 2017 där det visade sig att skadeståndet inte minskar ungdomsbrottsligheten och risken är att det drabbar familjer som har det ekonomiskt svårt och är särskilt utsatta i samhället.

Nu vill moderaterna höja skadeståndet föräldrarna får när deras barn begår brott från 9 500 kronor till 24 000 kronor. Alltså en ökning med drygt 150 procent. 

Ansvar för sina barn

Moderaterna menar att även om man har det ekonomiskt svårt så har man ett ansvar för sina barn. Och att det finns undantag när pengar inte ska betalas ut.

– Skadeståndsansvaret gäller alla föräldrar, oavsett vilken inkomst man har. Men sen har vi också en begränsningsregel som innebär att om du har gjort allting man kan kräva så som att engagera dig i skolan och haft möte med Socialtjänsten så ska det här inte gälla, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna till TV4.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och rättspolitiske talespersonen Johan Forssell. Foto: Ali Lorestani / TT

Läs mer:

Nya lagen kan tvinga ungdomsbrottslingar att bära fotboja

Här är alla nya lagar 2021

Så här fungerar straffrabatten för unga kriminella