Kritiken mot riksdagsledamöternas löner: "Orimligt höga"

- 23/02/2021, 14:45

Nyheter24 har granskat riksdagsledamöternas löner. Utöver grundarvodet på 69 900 kronor, och en hel rad förmåner, får flera av dem tilläggsarvoden för uppdrag inom riksdagens utskott – något ledamoten Mia Sydow Mölleby (V) är mycket kritisk till.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur Sveriges partiledare drar in miljonlöner och att många svenska riksdagsledamöter, utöver sitt grundarvode på 69 900 kronor, drar in flera tusen kronor extra i månaden genom uppdrag i riksdagens utskott. 

Inte nog med att riksdagsledamöternas grundarvode höjts med drygt 20 000 kronor sedan 2006 – de har också en hel rad förmåner utöver sin saftiga årslön. Läs mer om det här.

Men det är inte alla riksdagsledamöter som bara tackar och tar emot – vissa ställer sig mycket kritiskt till de höga riksdagsarvodena.

"Skapar ett glapp"

En av de som inte tycker att ledamöterna ska dra in hela 69 900 kronor i månaden är riksdagsledamoten Mia Sydow Mölleby (V). Hon tror att de höga lönerna leder till att ledamöter får svårigheter att relatera till de förutsättningar som vanligt folk lever under. 

Mia Sydow Mölleby (V).
Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det skapar ett stort glapp. Man känner sig inte företrädd. Jag tror att det är en risk att vi som riksdagsledamöter lever så pass annorlunda att vi inte kan sätta oss in i de villkor som människor lever under och som vi sedan ska ta beslut om. Det gör att det upplevda avståndet mellan ledamöter och väljare ökar, säger Sydow Mölleby till Nyheter24.

"Sänk arvodena"

Varje år lägger Sydow Mölleby, tillsammans med andra ledamöter ur Vänsterpartiet, fram motioner om att sänka riksdagsarvodena – men de röstas ned av övriga partier. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

– Vi tycker att man ska sänka arvodet för riksdagsledamöter. De är orimligt höga och det är för stor skillnad mot vad folk i allmänhet tjänar, säger Sydow Mölleby och fortsätter:

– Vi tycker att det ska vara ett välbetalt arbete, för det är krävande och man förväntas att vara tillgänglig jämt. Så det ska vara tillräckligt bra betalt för att ledamöterna inte ska känna att de har lust att tjäna pengar vid sidan om, för man bör verkligen sköta det här uppdraget ordentligt på heltid, säger hon. 

Mer specifikt föreslår Sydow Mölleby att lönerna ska anpassas efter årets prisbasbelopp, vilket hade gett ledamöterna en månadslön på 47 600 kronor före skatt

Många tilläggsarvoden delas ut

Enligt Mia Sydow Mölleby är det inte bara själva grundarvodet som är problematiskt, utan även tilläggsarvodena.

– En annan konstighet i riksdagen är att utskotten kan besluta att ha flera vice ordföranden och dessa får ett tilläggsarvode på 15 procent av grundarvodet. Så i några utskott har man bara en ordförande och tre vice ordföranden, förklarar hon.

Läs mer

Så mycket pengar tjänar Sveriges partiledare

Riksdagsledamöternas förmåner – trots miljonlönerna

Livet utanför riksdagen – här är partiledarnas familjer