Onsdag 28 Jul
Stockholm

Extraval kan kosta Andreas Norlén 110 000 kronor i månaden

Ett eventuellt extraval kan reducera talmannen Andreas Norléns arvode rejält.
Ett eventuellt extraval kan reducera talmannen Andreas Norléns arvode rejält. Foto: Henrik Montgomery/TT och Stina Stjernkvist/TT

Ett eventuellt extraval kan komma att stå både svenskarna och talmannen Andreas Norlén dyrt. Närmare bestämt skulle Norlén förlora över 1,3 miljoner kronor i årsarvode om svenska folket skulle behöva rösta igen och riksdagen därefter byter talman.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter måndagens fällande misstroendeomröstning står nu Stefan Löfven (S) inför ett ödesdigert val: att avgå och låta talmannen utse en ny statsministerkandidat eller att utlysa extraval.

Om valet skulle falla på det senare, eller om talmansrundorna misslyckas och det därmed blir extraval, kan det bli en kostsam historia för svenska folket.Läs mer om det här.

Men det skulle även kunna ha finansiella konsekvenser för talmannen Andreas Norlen (M).

Norlén kan förlora 1,3 miljoner kronor på extraval

Vid ett extraval löper nämligen talmannen, som har samma månadsarvode som statsministern på 180 000 kronor, risk att bli utbytt av en ny riksdag. 

Därmed skulle Norlén få återgå till det ordinarie arvodet för riksdagsledamöter, vilket ligger på 69 900 kronor i månaden. 

Andreas Norlén. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det innebär att Norléns inkomst skulle reduceras med 110 100 kronor i månaden, och hela 1,3 miljoner kronor om året. 

Men detta är alltså om ett extraval skulle utlysas, och om riksdagen då skulle välja att byta ut Norlén mot en ny talman. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela