Centerpartiets riksdagsledamot Helena Lindahl kan spela en avgörande roll i kommande statsministeromröstningar.
Centerpartiets riksdagsledamot Helena Lindahl kan spela en avgörande roll i kommande statsministeromröstningar. - Foto: Fredrik Persson/TT och Jonas Ekströmer/TT

Så kan Helena Lindahl (C) avgöra vem som blir statsminister

Efter talmansrundorna ska Andreas Norlén föreslå statsministerkandidater som måste tolereras av minst 175 riksdagsledamöter. Om Moderaternas Ulf Kristersson utses till en sådan kandidat kan C-ledamoten Helena Lindahl röst bli helt avgörande.


Redan i januari 2019, när januariavtalet slutits mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet, och Liberalerna, gick riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) mot partilinjen. 

Helena Lindahl. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hon valde nämligen, i motsats till övriga ledamöter inom Centerpartiet, att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister.

"Jag har sagt nej till Socialdemokraterna för en månad sen, ett år sedan och för den delen även för tio år sedan", skrev Lindahl då. 

Helena Lindahl (C) ville inte fälla regeringen

Under misstroendeomröstningen mot Löfven och den tidigare regeringen var det många som undrade hur just Lindahl skulle rösta.

Skulle hon rösta i enlighet med Centerpartiet som röstade gult och därmed gav passivt stöd för regeringen, eller grönt och därmed för att regeringen skulle fällas?

Stefan Löfven. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det blev det förstnämnda – en gul, nedlagd röst, även för Lindahl. 

”Centerpartiet behöver inte till varje pris skydda Stefan Löfven. Däremot så finns det ett stort egenintresse i att skydda de sakpolitiska framgångarna i 73-punktsprogrammet som många medlemmar och politiker på olika nivåer arbetat hårt med”, skrev hon i ett Facebook-inlägg efter omröstningen. 

Andreas Norlén genomför talmansrundor igen

Foto: Jessica Gow/TT

Efter Löfvens meddelade avgång under måndagsmorgonen väntar nu återigen talmansrundor där talmannen Andreas Norlén ska försöka hitta en ny statsministerkandidat som tolereras av minst 175 riksdagsledamöter – och det är här Lindahl nu kan spela en avgörande roll. 

Lindahl kan ge Kristersson majoritet

Facebook gör nämligen C-ledamoten klart att hon står fast vid att hon inte stödjer ett samarbete med Löfven. 

”I dag ser jag inte att den senaste mandatperioden har gett mig skäl att ompröva min uppfattning runt samarbetet med Stefan Löfven. Han har fått sin chans och utfallet har inte varit bra”, skriver Lindahl.

Det är därmed möjligt att Lindahl, om talmannen föreslår Ulf Kristersson (M) som möjlig statsministerkandidat efter talsmansrundorna, ger Moderatledaren sitt stöd.

Ulf Kristersson. Foto: Fredrik Persson/TT

En sådan röst skulle vara helt avgörande då Kristersson i nuläget beräknas ha 174 mandat om alla övriga ledamöter röstar enligt sin nuvarande partilinje. Med Lindahls röst kan Kristersson alltså säkra ett majoritetsstöd och bli Sveriges nästa statsminister. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!