Tisdag 7 Dec
Stockholm

Talmannens besked: Ger sonderingsuppdrag till Ulf Kristersson

Efter den första dagen av talmansrundor kallar talmannen Andreas Norlén till pressträff. Och det är Ulf Kristersson som får det första sonderingsuppdraget av talmannen. Nu har han tre dagar på sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under gårdagen meddelade den avgående statsministern Stefan Löfven att han och regeringen avgår, till följd av förra veckans misstroendeomröstning som fällde honom. 

Det kommer därmed bli talmannen Andreas Norléns uppgift att föreslå en ny kandidat till statsministerposten som riksdagen tillåter. Något som tog sju talmansrundor och 134 dagar efter riksdagsvalet 2018. 

Att processen tog så lång tid har kritiserats – och det finns en stor press på talmannen att agera snabbare den här gången.

Talmannen möter pressen

Idag har Norlén genomfört de inledande talmansrundorna med riksdagens partiledare. Efteråt kallar han till pressträff, där han meddelar att han överlagt med de vice talmännen efter dagens möten.

– Det finns några olika verktyg som står till talmannens förfogande, däribland ett sonderingsuppdrag, säger Norlén under pressträffen.

Och det är ett sådant uppdrag Norlén idag meddelar att han ger till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

– Jag har kommit fram att till sonderingsperson utse Moderaternas Ulf Kristersson. Han får tre dagar på sig, säger Andreas Norlén.

Norléns ambition är att riksdagen ska kunna hålla omröstning redan i veckan.

Därför valdes inte Löfven

Att talmannen valde Kristersson till förste sonderingsperson istället för Löfven beror till stor del på att Moderatledaren styr det största partiet i konstellationen som fällde den avgående regeringen.

– Då är det rimligt att han då får undersöka möjligheterna att ersätta Stefan Löfven som statsminister, säger Norlén under pressträffen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela