Onsdag 8 Dec
Stockholm

Helena Lindahl (C) om sin avgörande röst: ”Kommer följa partilinjen”

Helena Lindahl (C) bryter tystnaden i hur hon kommer att rösta – och hennes besked har betydande konsekvenser för Ulf Kristersson (M):
Helena Lindahl (C) bryter tystnaden i hur hon kommer att rösta – och hennes besked har betydande konsekvenser för Ulf Kristersson (M):. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) spelar en avgörande roll i vem som kommer att bli Sveriges statsminister. Nu meddelar Lindahl att hon kommer att följa partilinjen, vilket gör det betydligt svårare för Ulf Kristersson (M) att bli statsminister.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Redan i januari 2019, när januariavtalet slutits mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet, och Liberalerna, gick riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) mot partilinjen. 

Hon valde nämligen, i motsats till sitt eget parti, att rösta nej till Stefan Löfven (S) som statsminister. Läs mer om det här.

Men i misstroendeomröstningen i förra veckan röstade Lindahl i enlighet med partiet och sedan dess har det varit oklart hur hon kommer att rösta vid en statsministeromröstning.

Helena Lindahl (C) följer partilinjen

Men nu har alltså ledamoten valt sida: hon följer det egna partiets linje.

– Jag har bestämt mig, jag bestämde mig igår. Jag kommer att rösta som riksdagsgruppen och partistyrelsen bestämmer, jag kommer följa partilinjen, säger Lindahl till SvD.

Detta besked kommer kort efter att Annie Lööf (C) meddelat att partiet inte kommer att bidra till att ge Sverigedemokraterna makt genom att stödja en borgerlig M-ledd regering. Läs mer om det här.

Försvårar för Ulf Kristersson (M)

I nuläget beräknas Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som utsetts till första sonderingsperson, ha 174 mandat vid en statsministeromröstning. 

För att ha majoritetsstöd krävs 175 mandat och därmed kan Lindahls uteblivna röst försvåra för Kristersson i kampen om statsministerposten. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela