Idag måste Stefan Löfven lämna besked till talmannen.
Idag måste Stefan Löfven lämna besked till talmannen. - Foto: Christine Olsson/Janerik Henriksson/TT

Deadline för Stefan Löfven – kan få oväntat stöd från L

Idag måste Stefan Löfven lämna besked.
Vill S-ledaren bilda regering eller inte?
Han kan också be om mer tid.


I torsdags meddelade Ulf Kristersson (M) att han inte skulle försöka bilda regering. Turen gick då över till Stefan Löfven (S) – och sedan dess har det varit tyst från statsministern. 

Men idag, måndag, måste besked komma. Tror statsministern att han kan skrapa ihop den magiska summan 175 mandat, kommer han att ge upp, eller som sista alternativ – be om mer tid? 

Kan gå emot Sabuni

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet kan Löfven få stöd från oväntat håll. 

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har sagt att paritet stödjer en borgerlig regering – men hon verkar inte ha med sig alla på tåget. 

Enligt tidningen funderar mellan fem och sju L-rebeller på att ge Stefan Löfven förtroende som statsminister. Anledningen är att de är tveksamma till att stödja en regering som stöds av SD. 

Kan rösta rött först

Enligt SvD diskuteras även hur det ska röstas i talmansrundorna. 

Ett alternativ sägs vara att rösta rött mot Löfven först, om han skulle välja att försöka bilda regering. Men att släppa fram honom vid en eventuell fjärde omröstning. 

– Då kan till sist Löfven bilda regering, men framför allt slipper vi ett extraval där ju risken är superstor att vi röstas bort helt och hållet, säger en källa till SvD.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!