Stefan Löfven gick hårt åt gängen efter att han bildat regering.
Stefan Löfven gick hårt åt gängen efter att han bildat regering. - Foto:  Ali Lorestani/Björn Larsson Rosvall/TT

Löfvens planer för Sverige: "Samhället är alltid, alltid starkare än gängen"

Under fredagen presenterade Stefan Löfven (S) den nya regeringsbildningen. Han berättade även om regeringens planer för samhället framöver.


Under onsdagen tillträdde Stefan Löfven som statsminister igen, efter riksdagsomröstningen där han vann med 116 röster. Det är tredje gången Löfven tillträder som statsminister.

Sedan dess har beskedet om den nya regeringsbildningen, med totalt 22 ministrar, inväntats.

Klockan 11.00 var det dags för den återinsatta statsministern att presentera sitt beslut.

Inga nya ministrar

Statsråden han valt är inga nya ministrar. Ibrahim Baylan (S) får i uppgift att ansvara över landsbygdsfrågorna i sin ministerpost.

Efter presentationen hölls en pressträff, varpå Löfven meddelade att han kommer försöka se till att ha så mycket stöd som möjligt i riksdagen.

– Det är en utmanande och mycket viktig tid för Sverige. Vi har ett nytt politisk läge i vårt land, inleder Löfven och fortsätter:

– Vi, S tillsammans med MP, vill ta Sverige framåt med ett grönt, tryggt och jämlikt samhällsbygge.

"Arbetslöshet är ett slöseri"

Han passade även på att kortfattat förklara den nya regeringens planer inför hösten:

– Arbetslöshet är ett slöseri, det finns så mycket arbete att uträtta. Det ska byggas bostäder, järnvägar, dras bredband. Vi behöver fler lärare, undersköterskor, poliser och vägen går oftast via utbildning. Vi har skapat 150 000 utbildningsplatser.

Han förklarar att målet är att genomföra den största trygghetsreformeringen i modern tid och detta genom stärkt a-kassa, ge fler anställda rätt till omställningsstöd och skapa ett bättre trygghetssystem för svaga.

"Samhället är alltid, alltid starkare än gängen"

Löfven nämner också den 33-årige polisen som mördades i tjänst:

– Ett människoliv släcktes. Det var ett angrepp på vår rättsstat, men också det öppna demokratiska samhället. Gängkriminaliteten har vuxit fram under decennier och försvinner inte under en natt. Regeringen och samhället ska vara skoningslösa mot gängen. Samhället är alltid, alltid starkare än gängen.

Kan avgå i höst

Nu väntas ett enat beslut om budgeten, vilken röstas om i riksdagen senare i höst. Om den nya regeringens budget inte går igenom har Löfven tidigare sagt att han frivilligt avgår från statsministerposten, något statsvetaren Jenny Madestam menar finns en stor risk för, om inte Vänsterpartiet deltar i budgetförhandlingarna:

– Det måste dock finnas med aspekter som gör att Centerpartiet inte kommer att gå emot den här budgeten eller kunna göra gemensam sak med andra partier, sade hon tidigare till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.