Söndag 14 Aug
Stockholm

Efter omröstningen: Stefan Löfven tillträder som statsminister

Statsminister Stefan Löfven
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Christine Olsson/TT

Det var vid 14.00 under onsdagen som riksdagen röstade om Stefan Löfven skulle återinträda som statsminister. Efter en dryg timme och en kusligt jämn röstning senare stod det klart att den socialdemokratiska ledaren tillträder som regeringschef igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det svänger fort i politiken.

Den 21 juni röstade regeringen bort Stefan Löfven som statsminister och en dryg vecka senare valde han att utlysa talmansrundor. Det blev då talman Andreas Norléns uppgift att föreslå en ny statsministerkandidat, varpå ledamöterna ska rösta ja eller nej till förslaget.

Ingen borglig regering

Den 29 juni gav talmannen ett sonderingsuppdrag till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som då fick tre dagar på sig att komma med ett underlag för att bli vald till statsminister. Kort därefter meddelade Kristersson att han inte kommer försöka bilda en borglig regering eftersom förutsättningarna för det saknades.

Bollen hamnade då i Löfvens händer, vars parti tog fram ett regeringsförslag tillsammans med Miljöpartiet.

Så många röster krävdes

Omröstningen under onsdagen startade 14.00 med en röstförklaring – partierna förklarar varför de röstar som de gör och totalt tog hela proceduren drygt en timme.

För att Löfven skulle gå segrande ur omröstningen krävdes det att han inte fick 175 eller fler röster emot sig.

Stefan Löfven blir statsminister

Det var en riktig rysare, med vid 15.00 stod det klart. Stefan Löfven väljs återigen till statsminister och hade 116 av 349 röster, rapporterar SVT.

Det blev alltså enligt prognos. 116 röstade ja till Löfvens tillträde, medan 173 röstade nej. Något oväntat var Liberalernas Nina Lundström, som gick emot partilinjen och röstade gult till Löfvens fördel. Enligt henne handlade det om att hedra löftet som Liberalerna hade valet 2018 om att inte samarbeta eller regera med stöd av Sverigedemokraterna.

60 personer avstod från röstningen och det hela avslutades med talmannens klubba:

– Eftersom mindre än hälften av kammarens deltagare röstade nej, har kammaren godkänt förslaget att utse Stefan Löfven till statsminister.

Skifteskonselj

Nu väntar en skifteskonselj tillsammans med kungen och kronprinsessan Victoria på Slottet. Först kommer dock Löfven att presentera sin nya regering under fredagen, skriver Aftonbladet.

Tycker du att omröstningen verkade krånglig? Då kan du läsa Nyheter24:s guide här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.