Tisdag 28 Sep
Stockholm

Undersökning: Vänsterpartiet når högsta stödet någonsin

nooshidadgostar
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) håller pressträff. Foto: Ali Lorestani/TT

I en ny partisympatiundersökning utförd av Novus på uppdrag av SVT når Vänsterpartiet ett väljarstöd på över 13 procent. Resultatet är det högsta sedan mätningarna började år 2006.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I juni 2021 valde Vänsterpartiet att gå fram med en misstroendeomröstning mot regeringen. Ett historiskt beslut som resulterade i att statsministern fälldes.

Men regeringen, med Stefan Löfven som statsminister, röstades sedan återigen fram att styra Sverige.

Skälet att Vänsterpartiet, med partiledare Nooshi Dadgostar i spetsen, valde att väcka misstroende var att förslaget om fri hyressättning i nyproduktion snart skulle bli verklighet.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Får bästa resultatet någonsin

Men Centerpartiet har nu backat från förslaget och V fick sin vilja igenom. Vilket verkar ha lönat sig om man ser till SVT/Novus nya partisympatiundersökning, där partiet får rekordhöga 13.3 procent.

– Jag tror att det finns en stark uppskattning för att Vänsterpartiet stoppade hyreshöjningen för tre miljoner människor som den här marknadshyrareformen skulle ha inneburit. Jag uppfattar det som att det finns många tecken på att det går bra för Vänsterpartiet, säger partisekreterare Aron Etzler (V), till SVT.

Väljarstödet för Sverigedemokraterna ser också ut att öka. Foto: Christine Olsson/TT

S tappar mest – SD stiger

Förändringarna i partiernas väljarstöd är inte statistisk säkerställd, men siffrorna som Novus tagit fram visar på att Socialdemokraterna är de som tappat mest.

Detta medan Sverigedemokraterna återtar platsen som andra största parti i Sverige, då de har ökat och Moderaterna, som tidigare hade platsen, minskat.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela