Stefan Löfven och Nooshi Dadgostar.
Vänsterpartiet gav beskedet att de nu inte har något förtroende för regeringen eller statsministern. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Claudio Bresciani/TT

Dadgostar: "Vänsterpartiet saknar förtroende för Stefan Löfven"

Under torsdagens pressträff meddelade Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar att de går vidare med misstroendehotet. Detta efter att de anser att regeringen inte har bemött deras tidigare ultimatum.
– De slår sönder den svenska modellen.


Tidigare under veckan ställde Vänsterpartiet, med partiledare Nooshi Dadgostar i spetsen, ett ultimatum till regeringen. Antingen bjuda in Hyresgästföreningen till förhandlingar om de väntade marknadshyrorna, eller helt avstå förslaget. 

Under torsdagsförmiddagen gick regeringen ut med att de nu bjuder in Hyresgästföreningen till diskussion, några minuter innan de 48 timmarna gått.

”Utredning har gått på remiss. Vi kommer nu också att bjuda in parterna på bostadsmarknaden – Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SABO – under remisstiden för att diskutera förslagen”, skriver Morgan Johansson till TT.

Men ett samtal räcker inte menade Vänsterpartiet, under en ny pressträff under torsdagen.

– Vänsterpartiet saknar nu förtroende för Sveriges statsminister. Sverige befinner sig nu i en helt ny situation, säger Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar (V) under pressträffen. Foto: Henrik Montgomery/TT

"Vi menar allvar"

Vänsterpartiet gav beskedet att de kommer att gå vidare med misstroendehotet och söker stöd hos andra partier.

– Det är inte ett lätt besked jag ger här i dag, det förstår jag. Men någon måste stå upp för Sveriges hyresgäster, säger hon och lägger till:

– Jag vet precis hur det är att växa upp i ett starkt samhälle. Det är det Sverige jag har växt upp i och jag tänker inte medverka till att montera ner det svenska folkhemmet.

Dadgostar meddelade att de hoppas få igenom en omröstning i frågan senast på måndag, då med partierna M, KD och SD. 

Får stöd av SD

Och redan under torsdagen får V stöd av SD – som enligt uppgifter till Expressen lämnat in en yrkan om misstroende till regeringen.

– Det finns inte ett förtroende för statsministern, utan man vill byta ut den här regeringen, och jag räknar med att det kommer att bli så att enmajoritet i kammaren röstar för att avsätta statsministern, säger Henrik Vinge, gruppledare inom SD, på en presskonferens.

Sverige riskerar regeringskris

Representanter från både M och KD har tidigare gjort klart att man också kommer rösta för att fälla Löfvens regering om det skulle bli skarpt läge. 

Om detta stämmer kommer statsministern avsättas och Sverige hamna i en regeringskris, eftersom V, SD, M och KD tillsammans utgör en majoritet. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!