Centerpartiet backar från beslutet att förbjuda icke-medicinsk omskärelse.
Centerpartiet backar från beslutet att förbjuda icke-medicinsk omskärelse. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Anders Wiklund/TT

Centerpartiet backar: Vill inte förbjuda omskärelse

Centerpartiet har nu valt att backa från det kontroversiella beslutet att icke-medicinsk omskärelse av pojkar ska förbjudas.
– Ett viktigt ställningstagande vi har tagit i dag för många svenska muslimer och judar, säger partiledaren Annie Lööf.


Det var under partistämman 2019 som Centerpartiet tog beslutet att man inom partiet ville förbjuda all medicinsk omskärelse av pojkar. 

Men beslutet kantades av konflikter: partiledningen ställde sig emot beslutet, och kritiken både inom och utanför partiet lät inte vänta på sig. Läs mer om det här.

– Ett förbud kommer att tolkas som att vi går emot dessa folkgrupper som redan har det svårt och att vi är emot judendom och islam, sade Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson då, enligt TT.

Centerpartiet river upp beslutet

Men under årets pågående partistämma höll man en ny omröstning om beslutet, vilket slutade med att det föreslagna förbudet revs upp med 247 röster mot 216, rapporterar GP

– Det är ett viktigt ställningstagande vi har tagit i dag för många svenska muslimer och judar. Det är ett beslut som landar i att vi står bakom religionsfriheten, sade partiledaren Annie Lööf när resultatet presenterat, enligt TT

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.