Centerpartiet backar från beslutet att förbjuda icke-medicinsk omskärelse.
Centerpartiet backar från beslutet att förbjuda icke-medicinsk omskärelse. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Anders Wiklund/TT

Centerpartiet backar: Vill inte förbjuda omskärelse

Centerpartiet har nu valt att backa från det kontroversiella beslutet att icke-medicinsk omskärelse av pojkar ska förbjudas.
– Ett viktigt ställningstagande vi har tagit i dag för många svenska muslimer och judar, säger partiledaren Annie Lööf.


Det var under partistämman 2019 som Centerpartiet tog beslutet att man inom partiet ville förbjuda all medicinsk omskärelse av pojkar. 

Men beslutet kantades av konflikter: partiledningen ställde sig emot beslutet, och kritiken både inom och utanför partiet lät inte vänta på sig. Läs mer om det här.

– Ett förbud kommer att tolkas som att vi går emot dessa folkgrupper som redan har det svårt och att vi är emot judendom och islam, sade Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson då, enligt TT.

Centerpartiet river upp beslutet

Men under årets pågående partistämma höll man en ny omröstning om beslutet, vilket slutade med att det föreslagna förbudet revs upp med 247 röster mot 216, rapporterar GP

– Det är ett viktigt ställningstagande vi har tagit i dag för många svenska muslimer och judar. Det är ett beslut som landar i att vi står bakom religionsfriheten, sade partiledaren Annie Lööf när resultatet presenterat, enligt TT

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Rusning efter vapenlicenser oroar palestinier

Kriget mot Hamas har lett till en rusning efter vapenlicenser bland vanliga israeler. Medborgarna känner sig säkra när de kan "neutralisera beväpnade terrorister", hävdar säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Men bland palestinier i Israel ökar oron.

MP: Höj reduktionsplikten och inför vägskatt

MP vill återinföra reduktionsplikten men inte låta den påverka priset vid pump. Istället vill partiet bekosta den med en slags vägskatt som främst ska tas ut på bilkörning i städer.

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Trots oenigheten i kongressen bedyrar USA:s försvarsminister Lloyd Austin att man inte kommer att överge Ukraina.

Fem döms för bomber i Norrköping

Fem män döms för sin inblandning i flera planerade och ett utfört sprängdåd i Norrköping under förra året, rapporterar SVT Öst.

Ukraina-stöd bromsas i EU

Visst ska vi hjälpa Ukraina, lovar EU-länderna – men drar samtidigt i stödbromsen för att hålla egna väljare på gott humör inför kommande EU-val. Frågan tär på enigheten inför veckans toppmöte i Bryssel.