Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson nomineras till ny partiledare för Socialdemokraterna. - Foto: Jessica Gow/TT

Magdalena Andersson nomineras som ny partiledare för S

Under onsdagen föreslogs Magdalena Andersson som ny partiledare för Socialdemokraterna, och alltså den som ska efterträda Stefan Löfven. När ordet lämnades över till Andersson kom svaret – hon är redo att ta sig an uppdraget.


Blekinges distrikt var sist ut att nominera finansminister Magdalena Andersson som efterträdare till Stefan Löfven – men sedan var alla 26 partidistrikt enade. Även tunga namn inom sossarna som Mikael Damberg och Anders Ygeman ställde sig bakom nomineringen.

– Jag hoppas och tror det blir Magdalena Andersson. Hon är den bäst lämpade för jobbet. Sedan är det inte någon nackdel att vi med största sannolikhet kommer att få den första kvinnliga statsministern i Sveriges historia, har han tidigare sagt till Expressen

Magdalena Andersson nomineras som ny partiledare

Under Socialdemokraternas pressträff på onsdagen, som hölls av valberedningens ordförande Elvy Söderström, meddelade de att Magdalena Andersson nomineras till ny partiledare. Ett uppdrag hon glatt tackade ja till.

– Jag är såklart väldigt hedrad över att blir föreslagen som partiledare. Det är ett stort beslut, inget man bestämmer sig för från en dag till en annan, säger Andersson och passade på att tacka för stödet hon fått under den senaste tiden.

V alberedningens ordförande Elvy Söderström tillsammans med Magdalena Andersson (S). Foto: Jessica Gow /TT

"Väldigt taggad"

Hon meddelade vidare sina planer för Sverige, om hur hon ska hjälpa till att ta tag i gängkriminaliteten, och klimatkrisen.

– Det klart att jag känner ett väldigt stort ansvar inför möjligheten att jag kommer att leda det här partiet, men jag känner mig väldigt väldigt taggad.

Men än är det hon inte partiets nya ledare. Partiledarskiftet kommer officiellt att ske vid Socialdemokraternas kongress i början på november – där hon väntas röstas fram av kongressen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!