Lördag 27 Nov
Stockholm

Kristersson: "SD:s rötter förhindrar oss inte att samarbeta"

Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD).
Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vilka partier ska ingå om Uf Kristersson (M) får bilda regering? Enligt partiledaren är det uteslutet att göra det med SD, även om man gärna samarbetar i sakfrågor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förra veckan kallade Miljöpartiets språkrör Per Bolund kallade Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för det "blåbruna blocket" under en partiledardebatt i SVT. 

Det fick Jimmie Åkesson att se rött. 

– Vem är brun här, vem menar du är brun? Du pratar om de blåbruna, vem är brun? Vem är brun? Vem är brun? Kallar du mig för nazist? Du kallar mig nazist? sa en upprörd SD-ledare. 

Jimmie Åkesson och Per Bolund efter debatten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Smutskastning"

I söndagens Agenda i SVT anklagade Ulf Kristersson MP för att syssla med smutskastning. 

– Att komma med förolämpningar och smutskasta varandra i stället för att prata sakpolitik. Jag tycker att den är dålig. Jag tänker inte syssla med det, säger han. 

M-ledaren sa även att vare sig SD:s rötter, eller att personer inom partiet uttrycker sig rasistiskt, hindrar ett samarbete. 

– Jag tycker att varken V:s rötter eller SD:s rötter förhindrar oss att göra upp i konkreta sakfrågor, där vi tycker likadant. Om man inte kan göra det skulle vi inte få någonting gjort i svensk politik, säger han.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Fredrik Sandberg

Bilda regering med KD

Däremot utesluter Kristersson att bilda regering med SD. Han säger att grunden om han blir statsminister är M och KD – som kan samarbeta med andra partier. 

– SD har ingen som helst erfarenhet av att samarbeta nära med andra partier. Vi har ingen erfarenhet att samarbeta med dem heller, säger han i Agenda.

Kommentera
Kopiera länk
Dela