Miljöpartiet vill utreda huruvida sexköp kan likställas med våldtäkt.
Miljöpartiet vill utreda huruvida sexköp kan likställas med våldtäkt. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Henrik Montgomery/TT

Miljöpartiets förslag: Likställ sexköp med våldtäkt

Miljöpartiet vill att sexualbrottslagen ska ses över och föreslår en utredning av huruvida man ska likställa sexköp med våldtäkt.
– Man ska inte kunna köpa sig rätten till övergrepp, säger språkröret Märta Stenevi till TT.


Vid Miljöpartiets kongress har man presenterat en rad förslag som rör sexualbrott och förändringar i dess relaterade lagstiftning.

MP: Sexköp ska betraktas som våldtäkt

Bland annat vill Miljöpartiet skärpa lagstiftningen som berör köp av sexuella tjänster.

– Har man rätt att köpa sig ett samtycke? Det menar vi att man inte ska kunna. Samtyckeslagstiftningen ska hålla hela vägen ut, man ska inte kunna köpa sig rätten till övergrepp utan sex ska vara frivilligt, säger Märta Stenevi till TT.

Märta Stenevi. Foto: Duygu Getiren/TT

När nyhetsbyrån frågar om språkröret skulle kalla sexköp för en form av våldtäkt är svaret tydligt:

– Det blir ju konsekvensen i så fall, därför då skulle det falla under den lagstiftningen. Det är någonting som vi definitivt vill titta närmare på för att samtyckeslagstiftningen ska få effekt fullt ut.

Övriga förslag gällande sexualbrott

Utöver en skärpning vad gäller sexköp vill Miljöpartiet bland annat att sexuella övergrepp online ska kunna betraktas som sexuella övergrepp i mer traditionell mening, och att eskortsajter ska börja utredas för koppleri.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.