nooshimagdalena
Det råder spänd stämning mellan partierna när valet av ny partiledare börjar närma sig. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Björn Larsson Rosvall/TT

Hotet mot Andersson: Om inte detta sker trycker Vänstern gult

Valet av ny statsminster närmar sig med stormsteg och partierna gör sig redo att lägga sin röst. Men Magdalena Andersson kommer inte att kunna bli regeringschef utan att förhandla med Vänsterpartiet, det meddelar partiledaren Nooshi Dadgostar.


I fredags var det klart – Magdalena Andersson tar över facklan från Stefan Löfven – och blir Socialdemokraternas nya partiledare. Men blir hon Sveriges nya statsminister?

Enligt statsvetaren Jenny Madestam ser mandatfördelningen i riksdagen ungefär ut som när Stefan Löfven fälldes, men sedan blev återvald. Det betyder att det är svårt för oppositionen att få Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som ny statsminister.

– Men, och det finns ett litet "men" här och ett frågetecken. Det är ju då att Vänsterpartiet, och även Centerpartiet, men mest Vänsterpartiet, börjat tala om att man eventuellt har villkor för att trycka på antingen grön knapp eller orange knapp, det vill säga att man lägger ner sina röster, sa Madestam till Nyheter24 då.

Stefan Löfven väntas lämna in sin avskedsansökan till talmannen Andreas Norlén i början av denna vecka.

Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vänsterpartiets hot mot Andersson

Det gäller då främst en förhandling om budgeten som Vänsterpartiet vill åt. Under måndagen riktade Nooshi Dadgostar hårda ord åt den nyvalda partiledarens håll. Hennes krav för att släppa fram Andersson som statsminister är en uppgörelse – annars trycker de gult.

– Magdalena Andersson behöver Vänsterpartiets röster för att bli statsminister, för att få igenom en budget och för att kunna bedriva sin politik. Det är rimligt att den halva miljonen väljare som röstar på oss får genomslag för sin politik, säger Nooshi Dadgostar (V), till Aftonbladet.

Nooshi Dadgostar (V). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Några saker som V vill förhandla om är höjda pensioner, stärkt sjukförsäkring och trygga jobb. Om ingen uppgörelse finns och det blir en gul knapp från Vänstern, menar S att de banar väg för en borgerlig regering. Men det tycker inte Dadgostar.

– Vi kommer inte att rösta på Ulf Kristersson i en sån omröstning. Det här handlar om att en statsministerkandidat och ett parti som har långtifrån majoritetens stöd måste samla det, annars har man inte väljarnas stöd bakom sig, säger hon till tidningen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!