Stockholm

Andersson (S) favorit till att bli statsminister – visar ny mätning

Magdalena Andersson (S) är favorit till att bli Sveriges nya statsminister – enligt en ny mätning.
Magdalena Andersson (S) är favorit till att bli Sveriges nya statsminister – enligt en ny mätning. Foto: Johan Nilsson/TT och Björn Larsson Rosvall/TT

Vem skulle du helst vilja se som statsminister? Det var den fråga som svenskarna fick svara på i en ny Novus-undersökning utförd på uppdrag av SVT – och det var nytillträdda Magdalena Andersson (S) som knep flest röster från folket.


Läs mer

Efter Stefan Löfvens (S) avgång väntar en omröstning i riksdagen som ska avgöra vem som blir Sveriges nästa statsminister.

Men om svenskarna hade fått välja så hade valet landat på Socialdemokraternas nytillträdda partiledare Magdalena Andersson. Det visar färsk Novus-undersökning, genomförd på uppdrag av SVT. 

Hälften vill se Magdalena Andersson som statsminister

Mer specifikt visar undersökningen att hälften av svenskarna, alltså 50 procent, vill se Magdalena Andersson som landets statsminister. 

Magdalena Andersson. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Detta medan 40 procent vill se Moderaternas partiledare Ulf Kristersson axla statsministerrollen. Övriga tio procent uppger att de inte vet vem de önskar se på posten.

Skillnader mellan väljarna

De som vanligtvis röstar på Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill, inte helt oväntat, att just Magdalena Andersson blir statsminister. Bland Moderaternas, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas väljare är istället Ulf Kristersson den givna kandidaten.

– Det finns en tydlig höger- och vänstersyn kring valet av statsministerkandidat, säger Torbjörn Sjöström , Novus vd, till SVT .

Ulf Kristersson. Foto: Johan Nilsson/TT

Centerpartiets sympatisörer sticker ut i hur splittrade de är. 68 procent säger att de föredrar Andersson, och tio procent svarar i stället Kristersson. Hela 28 procent vet inte vem de föredrar.

Liberalernas väljare var så pass få bland de svarande att det inte är är möjligt att dra någon slutsats kring vem de vill se leda landet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.