Torsdag 9 Dec
Stockholm

SD har anlitat forskare – ska skriva "vitbok" om partiets historia

Jimmie Åkesson utlovade en vitbok om SD:s historia.
Jimmie Åkesson utlovade en vitbok om SD:s historia. Foto: Fredrik Sandberg / TT/Skärmdump:SVT

Sverigedemokraterna har anlitat forskare som ska skriva en vitbok om partiets historia – som ofta beskrivs som rasistiska och nazistiska.
– Vad innebär ens nazistiska rötter, säger Jimmie Åkesson i SVT:s 30 minuter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare berättat att partiet har planer på att reda ut partiets rötter. 

För att göra det har man anlitat en forskare som Åkesson inte vill namnge, som ska få tillgång till SD:s arkiv för att skriva en vitbok. Förhoppningen är att arbetet ska dra igång så snart som möjligt.

Tre av SD:s grundare. Skärmdump: SVT

Jimmie Åkesson: "Inte relevant"

I programmet konfronterades SD:s partiledare med fyra tongivande personer som grundade Sverigedemokraterna 1988: 

Sven Davidsson, bakgrund inom fascismen och tidigare ordförande för Bevara Sverige Svenskt, BSS – en grovt rasistiskt organisation.

Leif Zeilon, kommer precis som Davidsson från Bevara Sverige Svenskt och har även varit aktiv i nazistiska Nordiska rikspartiet.   

Anders Klarström, tidigare aktiv inom nazistiska Nordiska rikspartiet. 

Gustaf Ekström, nazist som stred som frivillig för Waffen SS under andra världskriget.

– Vad innebär ens nazistiska rötter? Du definierar det som att det är de här fyra personerna, och det håller jag med om. De fanns ju med där, uppenbarligen, säger Åkesson och fortsätter:

– Jag känner inte att det är relevant idag vad de tyckte och gjorde. Om man utifrån det här ska dra slutsatsen att ett regeringsunderlag med SD, M och KD är ett nazistiskt regeringsunderlag så menar jag att man är fullständigt ute och reser.

Fakta: Vad är en vitbok?

Enligt svenska akademins ordlista är en vitbok en "officiell ut­gåva av utrikes­politiska dokument eller officiell redo­görelse för politisk händelse".

Vitbok används inom politiken och företagsvärlden och är en sammanställning av idéer eller ambitioner inom ett ämne, i detta fall Sverigedemokraternas historia. 


Kommentera
Kopiera länk
Dela