Söndag 5 Dec
Stockholm

MP kan lämna regeringen vid högerbudget: "Blåbrun budget"

Miljöpartiet överväger att lämna regeringen om högerbudgeten går igenom.
Miljöpartiet överväger att lämna regeringen om högerbudgeten går igenom. Foto: Jessica Gow/TT och Henrik Montgomery/TT

Miljöpartiet överväger att lämna regeringen om det budgetalternativ som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna presenterat röstas igenom.
– Man släpper fram en blåbrun budget, säger språkröret Per Bolund (MP).

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På onsdagsmorgonen höll Centerpartiet en pressträff där partiledaren Annie Lööf uppgav att man inte kommer att stödja regeringens budget vid omröstningen.

Därmed ser det ut som att Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budgetalternativ kommer att vinna.

Märta Stenevi (MP): "Måste ta ställning"

Detta innebär att den nya statsministern Magdalena Andersson (S) och den regering hon leder kommer att behöva regera på oppositionens budget – något som väcker oro inom Miljöpartiet.

– Vi måste ta ställning till vad det innebär att vi inte får igenom vår budget, säger språkröret Märta Stenevi enligt TT.

Per Bolund (MP): "Blåbrun budget"

Även Per Bolund uppger att Miljöpartiet inte vill sitta i regering bara för maktens skull, utan att de måste fundera på huruvida de ska lämna regeringen eller ej.

– Man släpper fram en blåbrun budget. Jag är verkligen överraskad att C kan vackla så, säger Bolund (MP) enligt Aftonbladet.

Magdalena Andersson (S): "Får fatta sina beslut"

Efter utspelet från Miljöpartiet konstaterade Magdalena Andersson, vid en pressträff, att hon kommer ge partiet tid att tänka.

– De får fatta sina beslut. Vi får se hur länge de behöver fundera, säger hon och hävdar att hon är villig att regera även på högerbudgeten:

– Jag bedömer att jag kan styra landet med högerpartiernas budget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela