Torsdag 26 Maj
Stockholm

Åkessons attack efter omröstningen: "Kommunistisk kurd"

Jimmie Åkesson (SD) går till attack mot den politiska vilden Amineh Kakabaveh.
Jimmie Åkesson (SD) går till attack mot den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Foto: Stina Stjernkvist/TT och Jessica Gow/TT

På måndagen valdes Magdalena Andersson (S) till ny statsminister igen – ett besked som inte välkomnades av Jimmie Åkesson (SD).
– Man bygger ju hela den här toleransen för den nya regeringen på ett mandat, från den kommunistiska kurden Amineh Kakabaveh, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter ännu en statsministeromröstning stod det under måndagseftermiddagen klart att Magdalena Andersson (S) blir statsminister på nytt.

Beskedet väckte starka känslor i riksdagen – bland annat hos Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson: "Häpnadsväckande"

Kort efter omröstningen beskrev Jimmie Åkesson dagens resultat som "häpnadsväckande", och lyfte då framstödet från den politiska vilden Amineh Kakabaveh som avgörande.

– Det är ju häpnadsväckande det som händer, och än mer häpnadsväckande är ju den här kopplingen ut till de kurdiska kommunisterna som alltså i någon mening avgör vem som ska vara Sveriges statsminister, sade han till Expressen.

Jimmie Åkesson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter uttalandet ombads SD-ledaren utveckla.

– Man bygger ju hela den här toleransen för den nya regeringen på ett mandat, från den kommunistiska kurden Amineh Kakabaveh, sade han till tidningen och fortsatte:

– Hon har då alltså ställt som krav och kommit överens med Socialdemokraterna om att man ska fördjupa relationerna med det kurdiska kommunistpartiet PYD, som har kopplingar till PKK som är en terrororganisation erkänd över hela världen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela