Onsdag 26 Jan
Stockholm

Amineh Kakabavehs svar efter Åkessons påhopp: "Hat mot andra etniciteter"

Jimmie Åkesson och Amineh Kakabaveh
Jimmie Åkesson kallade Amineh Kakabaveh för "kommunistisk kurd". Foto: Stina Stjernkvist/TT & Fredrik Sandberg/TT.

Magdalena Andersson (S) har ännu en gång valts till statsminister. Efter omröstningen kallade Jimmie Åkesson (SD) V-vilden Amineh Kakabaveh för "kommunistisk kurd". Nu bemöter Kakabaveh påhoppet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På måndagen blev Magdalena Andersson (S) ännu en gång vald till Sveriges första kvinnliga statsminister. 101 personer röstade ja för Andersson, 173 personer röstade nej, och 75 personer avstod. Andersson hade alltså inte en majoritet emot sig. 

V-vilden Amineh Kakabaveh röstade ja, och det gjorde även L-ledamoten Nina Lundström, som gick emot partiets överenskommelser. 

Någon som inte var nöjd efter omröstningen var SD-ledaren Jimmie Åkesson

– Man bygger ju hela den här toleransen för den nya regeringen på ett mandat, från den kommunistiska kurden Amineh Kakabaveh, sa han till Expressen TV efter omröstningen.

"Kopplingar till PKK"

Åkesson fortsatte: 

– Hon har då alltså ställt som krav och kommit överens med Socialdemokraterna om att man ska fördjupa relationerna med det kurdiska kommunistpartiet PYD. Som har kopplingar till PKK som är en terrororganisation erkänd över hela världen.

I en intervju med Expressen TV svarar Kakabaveh på Åkessons uttalande. 

– Det är inte bara Jimmie Åkesson utan delar inom SD som på senaste tiden har skickat mejl om att de vill att jag ska hem och att jag ska lämna landet. Jag vill inte smutskasta dem som de gör. Jag vet att deras hat är väldigt uppenbart och påtagligt nu mot mig och att de pratar om min etniska bakgrund. Det säger väldigt mycket om vad SD står för. Det gäller i alla fall deras hat mot andra etniciteter. Det är olyckligt och tråkigt, säger hon i Expressen TV.

Vill stå upp för kurders rättigheter 

Enligt Expressen ska Kakabavehs krav ha varit att de kurder som flyr inte ska stämplas som terrorister.

– Socialdemokraterna, liksom vänstern och andra partier, har kontakt med kurderna. De hade också själva velat stå upp för kurdernas rättigheter, säger hon till tidningen

Kommentera
Kopiera länk
Dela