SCB har släppt resultatet från en ny opinionsundersökning gällande förtroendet för riksdagspartierna.
SCB har släppt resultatet från en ny opinionsundersökning gällande förtroendet för riksdagspartierna. - Foto: Jonas Ekströmer/TT, Stefan Jerrevång/TT och Sofia Ekström/SvD/TT

C tappar förtroende och S ökar – enligt ny partimätning

En ny tung opinionsundersökning från Statistiska Centralbyrån (SCB) har släppts. Förtroendet för Centerpartiet har rasat, medan förtroendet för Socialdemokraterna ökar. Liberalerna är fortsatt under riksdagsspärren.


Ny har SCB:s stora partisympatiundersökning släppts och i många fall ser resultatet snarlikt ut om man jämför med mätningen som genomfördes i maj.

Liberalerna fortsatt under riksdagsspärren

För Liberalerna är det återigen dystra besked. Precis som i maj hamnar förtroendet för partiet på bottensiffran 2,5 procent, vilket alltså är under riksdagsspärren.

Centerpartiet tappar och Socialdemokraterna ökar

Men förtroendet för vissa partier har förändrats något – däribland för Centerpartiet, som backar från 9,5 procent till 8,4 procent. 

Förtroendet för Socialdemokraterna tycks ha stigit från 28,2 procent till 29,1 procent, men denna förändring är inte statistiskt säkerställd.

Förtroende för partierna i SCB:s mätning:

  • Socialdemokraterna: 29,1 (28,2) 
  • Moderaterna: 22,7 (22,4) 
  • Sverigedemokraterna: 18,6 (18,9) 
  • Centerpartiet: 8,4 (9,5)
  • Vänsterpartiet: 9,2 (8,9)
  • Kristdemokraterna: 4,6 (4,5)
  • Miljöpartiet: 3,9 (3,8)
  • Liberalerna: 2,5 (2,5)
  • Övriga partier: (1,4)

Siffrorna inom parentes är resultatet från SCB:s mätning i maj.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.